Broedseizoen 2012-de kerkuil

jonge kerkuilen in de nestkastHet was dit jaar een bijzonder jaar voor de kerkuilen In mei kreeg ik al mailtjes binnen van andere regio’s dat zij al grote jonge uilen in de kasten hadden. Al helemaal vliegvlug. Wij dus ook al begin juni op pad om de kasten te controleren. En ja hoor, bij de eerste kast vlogen al twee  jonge vogels door de schuur. Voor het ringen waren we helaas te laat. Met jonge vogels zal het verder wel goed gegaan zijn.

Bij verdere controle bleek dat er veel jonge vogels nog helemaal in het dons zaten en er nog even met ringen gewacht moest worden.  De meeste jongen werden op 11 juni geringd. Dit werd gedaan door Henri Timmer onder een toeziend oog van Henk Luten bij wie Henri in opleiding is.Komend jaar zal Henri zelfstandig ringen.

De kerkuilen waren aan de vroege kant, want normaal wordt er na 15 juni gecontroleerd en dan zijn de jonge vogels meestal nog klein.

We kwamen ook nog op een adres en daar zaten omstreeks dezelfde datum nog 5 eieren in de kast. De beide uilen waren aanwezig en vlogen de kast uit.

Wij snel weer weg en hopen dat alles goed zou gaan. In het ei stadium kun je kerkuilen nog wel eens verstoren.jonge kerkuil wordt gewogen

Een maand later maar weer eens gekeken. Er waren 4 eieren uitgekomen maar de jonge vogels waren nog erg klein. Na 3 weken waren ze zogroot dat ze geringd konden worden. Het kleinste jong was naar aller waarschijnlijkheid door de anderen opgegeten want er waren er nog drie over. Deze zagen er welvarend uit en zullen wel groot geworden zijn.

Over de hele zomer groeiden de jongen slecht en was er voedsel tekort. Dit heeft alles te maken met het koude en natte voorjaar. Voor muizen is dit slecht en dat is wel voor 90% het voedsel van de kerkuil.