Kees Boele houdt warm pleidooi voor steen- en boommarter

steenmarter bron: zoogdiervereniging

steenmarter
bron: zoogdiervereniging

“Als ik ’s avonds uit het raam kijk en onze ”steenmarter” weer eens zie lopen, kan ik daar echt van genieten. Het is een prachtig dier om te zien.” Kees Boele, bioloog uit Haren, zet meteen de toon. Het wordt vanavond geen eenzijdig en negatief verhaal over dat irritante martertje. Het is de vraag of alle 40 aanwezigen in de aula van het Vechtdal College het daar mee eens zijn. Een klein aantal van hen heeft minder leuke ervaringen met het beestje: overlast in huis of doorgebeten slangetjes onder motorkap van de auto. De steenmarter staat in een kwaad daglicht. Negatieve stukjes in de media doen het imago van de steenmarter ook niet goed.

 Ze lijken wel erg veel op elkaar 

Het jaar 2013 is door de Zoogdiervereniging Nederland uitgeroepen tot het jaar van de steenmarter. Voor de natuurwerkgroep de Reest een goede reden om deze marter, samen met zijn neef de boommarter in de schijnwerpers te zetten. Een bescheiden charmeoffensief kan geen kwaad. Kees Boele heeft een prachtige presentatie over deze twee marters gemaakt. De lezing wordt ondersteund door veel foto’s en filmmateriaal, niet door Kees zelf gemaakt, hij heeft de informatie uit talloze bronnen kunnen bemachtigen. Het is niet alleen de steenmarter waar we veel over horen. Net zoveel aandacht is er voor de boommarter, die zo ontzettend veel op de steenmarter lijkt. Twee paspoorten zien we, met foto, signalement en pootafdruk van beide dieren. De overeenkomsten zijn talrijk, maar er zijn ook verschillen! Kees leert de zaal, dat je niet

boommarters. bron: zoogdiervereniging

boommarters.
bron: zoogdiervereniging

moet letten op de grootte, de kop of de vachtkleur. Je moet kijken naar de neus! Niemand in de zaal zal hebben geweten dat de boommarter een zwart/bruine neus heeft en dat de neusdop van de steenmarter vleeskleurig is. En een boommarter heeft oorschelpen met een witte rand.

Grote territoria

Steenmarters houden van mensen, beter gezegd, ze houden van de woonplekken van mensen. Het territorium van een steenmarter blijkt groter dan verwacht: tussen de 80 en 700 ha. Nemen we een territorium van 100 ha als voorbeeld (200 voetbalvelden) dan is er in de gemeente Hardenberg (stel, dat de gehele gemeente bebouwd zou zijn)  met een oppervlakte van 317 km2 ruimte voor meer dan 300 steenmarters. Een boommarter heeft een groter biotoop  nodig: rond de 1000 ha. De lezing laat zien, dat zowel de steenmarter als de boommarter zich in ons land uitbreiden. Vooral de noordelijke en oostelijke provincies van ons land zijn populair. Kwam de boommarter nog niet zolang geleden alleen nog op de Veluwe
voor, nu kun je ze ook aantreffen in de bossen van Drenthe en Overijssel. In het Vechtdal zitten tussen de 6 en 10 paartjes boommarters. Van boommarters hoeven we geen overlast te verwachten. Het zijn schuwe dieren die een voorkeur hebben voor bossen. Ze vangen duiven, eekhoorns, kevers, muizen maar eten ook vruchten en zaden. Beide marters zijn nachtdieren. Ze gaan in het donker op pad en leggen vele kilometers af, vrijwel altijd via vaste routes.

Vreemde snuiter

IMG_8323 - kopieDe diapresentatie laat meerdere facetten van onze marterachtigen zien. Het ontstaan van deze familie komt aan bod, de andere marters die in ons land voorkomen (in totaal 8 soorten, waaronder de das), de opmars van beide dieren vanuit Belgie en Duitsland, de schade die steenmarters kunnen veroorzaken, maar ook de maatregelen die je kunt treffen om schade te voorkomen, er is aandacht voor de wettelijke bescherming die beide marters hebben en nog veel meer. Kees Boele weet de zaal deze avond probleemloos te boeien. “Samenleven met een vreemde snuiter” zou deze lezing eigenlijk moeten heten”, zegt Kees. En daar bedoelt hij natuurlijk de steenmarter mee. Meer mensen zouden zich moeten verdiepen in de achtergronden van dit nachtdier. Het zou een boel vooroordelen en misplaatste onkunde kunnen voorkomen. Want er valt goed met dit diertje samen te wonen, maar zonder het nemen van maatregelen gaat dit niet. Op internet is genoeg info aanwezig. Veel gemeentes en provincies spelen hier al op in.

Wilt u meer weten over steenmarters en boommarters, klik hier

logo