Samenwerking met Dienstencentrum Vechtdal College

Vijf leerlingen uit leerjaar vier van het Vechtdal College in Dedemsvaart hebben in het Reestdal twee dichtgegroeide kikkerpoelen meer ruimte en licht gegeven door boompjes en struiken aan de randen van de poelen weg te zagen. De poelen liggen in een beschermd gebied van Het Drents Landschap. De zeldzame boomkikker, die hier voorkomt zal er heel tevreden mee zijn, net als alle andere amfibieën.

Dienstencentrum

Dit projectje was voor de natuurwerkgroep de Reest de start voor (hopelijk) iets heel moois: scholieren aan het werk in het landschap. In de afgelopen jaren hielpen leerlingen van deze school ons al vaak mee in het kader van hun Maatschappelijke Stage. Nu deze niet meer door de overheid wordt gedragen heeft het Vechtdal College gekozen voor een andere opzet: een Dienstencentrum. Leerlingen maken zich (vrijwillig) op een of andere manier “buiten de schoolhekken” nuttig voor de samenleving en kunnen zich opgeven voor activiteiten van allerlei aard. Nog mooier is natuurlijk als scholieren zelf komen met ideeën. Het geheel staat nog min of meer in de kinderschoenen, maar er gebeurt al veel.

Klussen in reservaartsgebieden in het Reestdal

Het Drents Landschap was erg blij met deze klus en gaat in de komende werkseizoen een aantal nieuwe klussen aanleveren. Dit geldt ook voor Landschap Overijssel. Beide organisaties hopen dat leerlingen van het Vechtdal College zich bij het Dienstencentrum gaan melden om kleine projecten uit te voeren. Denk hierbij aan het knotten van een paar wilgen, boompjes uit de hei halen, een veenput uitbaggeren, een houtwal afzetten en nog veel meer.

Natuurwerkgroep zorgt voor begeleiding

Als een groepje leerlingen zich aanmeldt  voor een bepaalde klus wordt dit door de school doorgegeven aan het Klussenbureau van de natuurwerkgroep. Vrijwilligers maken dan afspraak met de school over locatie, tijd, kleding e.d. De nwg regelt ook het gereedschap en begeleidt de jongelui tijdens hun werk. Er wordt gewerkt in kleine groepjes van tussen de drie en vijf leerlingen. De begeleiding bestaat uit minimaal twee vrijwilligers.

Onze eerste ervaring was woensdagmiddag erg positief! We hebben er zin in! Lijkt het u leuk en zinvol om in het komende werkseizoen (september 2015 tm maart 2016) hierin mee te doen? Neem dan via de mail contact met ons op.

a