Kerkuilen bij de Tuinen van Mien Ruys

kerkuil2

schone kast

Sinds 26 april 2009 ben ik bezig met het inventariseren van vogels bij de Tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart. Dat is een heel prettige bezigheid, kan ik zeggen. De lijst van aanwezige vogelsoorten geeft op dit moment een totaal van 56 aan. Dat is toch een prachtig totaal en dat op een oppervlakte van 2,5 hectare grond midden in ons dorp.

Op 23 juni jl. belde Maikel, een medewerker van de Tuinen, mij met de mededeling dat hij een jonge Kerkuil op de grond had gevonden. Het jong zag er goed uit en was dus uit het nest gekropen. De takkeling kon natuurlijk niet op de grond blijven en was ook nog niet vliegvlug. Gelukkig wist Maikel de nestkast te zitten en na overleg werd het jong weer in het nest terug gezet. Daarbij bleek, dat er nog een tweede jong in de nestkast zat. De kast werd weer gesloten, en natuurlijk hoopten wij dat het goed zou aflopen met de 2 jongen.

Verleden week woensdag hebben de nestkast weer geopend en wat bleek: 2 dode jongen!

Erg jammer natuurlijk, het zag er uit, dat de beide jonge Kerkuilen verhongerd waren. Omdat het nest al in jaren niet schoon gemaakt was, hebben we besloten om dat maar zo snel mogelijk uit te voeren.

Dinsdag 9 augustus is dat dan gedaan. In de top van de boerenschuur van de Tuinen zit die nestkast, dus moest er een lange ladder aan te pas komen. Gelukkig was de inhoud van het nest heel droog, dus de ventilatie in de nestkast is goed. Een dikke laag afval kwam uit de nestkast.

Vervolgens hebben we een dikke laag beukenhoutsnippers in de nestkast aangebracht. Dit is van belang voor de ouders en de jongen. Het vrouwtje kan een mooi plaatsje maken voor de eitjes en bij het broeden zit ze zo gemakkelijk op de eitjes. De jongen krijgen wat minder druk op zich van de ouders, zodat ze geen last krijgen van “spreid-poten”. Dat komt nogal eens voor als er geen of onvoldoende bodemvulling in een nestkast zit. Om het voor de Kerkuil wat herkenbaar te maken heb ik een aantal braakballen in het schone nest terug gelegd. Hopelijk geeft dat een vertrouwd beeld voor de vogels.

En dan maar hopen, dat er volgend voorjaar weer een paartje Kerkuilen in die nestkast wil wonen en broeden. We hebben ons best gedaan en meer kunnen we er voorlopig niet aan doen. Op de beide foto’s kunt u zien, hoe het nest er uit zag vooraf en na de schoonmaak. We rekenen er op, dat het een hele verbetering is en hopen op een succesvol broedgeval in 2017.

Dedemsvaart, 10 augustus 2016, Johan Tinholt.