Meer nesten gevonden!

Vanaf de melding van het eerste kievitsei van de Gemeente Hardenberg regende het meldingen van gevonden nesten.  

Zo melde Minus Schonewille het eerste ei van de vereniging , een nestje met 3 eieren in De Krim. Piet de Ruiter melde een nestje met 1 ei in Holthone. Daarna vond onze voorzitter Henk Spijkerman  nog een nestje  met 1 ei in Dedemsvaart.

Zo melde Hans Gons: “hoewel we er bijna zeker van waren vandaag ons eerste kievitsei te vinden is dat niet gelukt; misschien ook wel omdat door de mist het zicht heel slecht was en er weinig te observeren was. Toch veel speelnesten gevonden dus het komt er aan. Wel op 2 plaatsen grutto’s gezien; eenmaal alleen gehoord (door de mist) en op de Verlengde Kerkweg zagen we 3 grutto’s aan het foerageren”.

Eerste kievitsei van de Gemeente Hardenberg

eerste kievvitsei 2014 010.webeerste kievvitsei 2014 014.webVrijdag 14 maart, is op een perceel maisland aan de Kloosterdijk in Sibculo het eerste kievitsei van de gemeente Hardenberg gevonden.  Jan Brunsman en zijn dochter Linda vonden omstreeks 12.30 uur het ei. Het ging om een nest met 2 eieren. Het ei is beoordeeld op echtheid en gecontroleerd door Henk Spijkerman, provinciaal contactpersoon van Landschap Overijssel. 

De vinder(s) zijn aangesloten als vrijwilliger bij Weidevogelbescherming Sibculo e.o. Deze vrijwilligerswerkgroep helpt agrariërs met de bescherming van weidevogelnesten. De inzet bij de bescherming van nesten met de hulp van vrijwilligers is noodzakelijk om de weidevogelnesten te behouden en daarmee de weidevogels.

 

 

 

 

Eerste kievitsei van Overijssel

1e kievitsei 2014.3.web

Vandaag 10 maart 2014,  is op een perceel grasland in IJsselmuiden aan de Middenweg het eerste kievitsei  van de Provincie Overijssel gevonden. De heer Gerrit v.d. Vegt vond omstreeks 10.30 uur  het eerste ei.  Het nestje is gecontroleerd op juistheid door Herman Jansma (SBNL) en Henk Spijkerman (Landschap Overijssel).

De vinder is aangesloten bij “Weidevogelbescherming Genemuiden” .

 

 

Eerste kievitsei 2014 gevonden!

Eerste kievitsei van 2014 gevonden

Woensdag 5 maart is in de gemeente Zaltbommel in de provincie Gelderland het eerste kievitsei van 2014 gevonden. Deze vondst is om 12.29 uur gemeld bij Landschapsbeheer Nederland. Landschapsbeheer Nederland heeft het ei gecontroleerd en vastgesteld dat het een vers ei is. Dankzij het zachte weer, is het eerste ei vroeg in het voorjaar gevonden. In de afgelopen zes jaar werd het eerste ei alleen in 2008 eerder gevonden, namelijk op 3 maart.

De vinder is Antoinette Thole uit Nederhemert, lid van weidevogelbeschermingsgroep De Capreton en aangesloten bij Landschapsbeheer Nederland. Ze vond het kievitsei vandaag op een perceel met maïsstoppels in de gemeente Zaltbommel.

http://www.landschapsbeheer.nl/nieuws/nieuwsberichten/artikel/eerste-kievitsei-van-2014-gevonden/481

 

Nog een melding!

Paul Spek meldde een nestje met 1 kievitsei in De Krim

Eerste kievitseieren van de vereniging gevonden

 
 Vandaag 9 april hebben Hans Gons en Jan Uythof in Collendoorn 3 nestjes kievitseieren gemarkeerd. Waarvan 2 nestjes met 1 ei en 1 nestje met 2 eieren. Ook hebben ze redelijk veel grutto’s gezien en gehoord. Beide heren hebben geconstateerd dat het broedseizoen is begonnen!
 
Diezelfde middag heeft Jan Altena in het Vierde Blok in Dedemsvaart een nestje met 2 kievitseieren gevonden en gemarkeerd.

Eerste kievitsei van Hardenberg

1e kievitsei van hardenberg 2013 005.web

Zaterdag 6 april, is op oud-aardappelland aan de Kloosterdijk in Sibculo het eerste kievitsei van de gemeente Hardenberg gevonden. Jan Brunsman vond omstreeks 10.15 uur het ei.IMG_0010.klHet ging om een nest met 2 eieren.  De vinder is als vrijwilliger aangesloten bij Weidevogelbescherming Sibculo e.o.  Het ei is beoordeeld op echtheid en gecontroleerd door Henk Spijkerman, provinciaal contactpersoon van Landschap Overijssel.1e kievitsei van hardenberg 2013 004.web Het nest wordt nu beschermd voor de komende landbouwwerkzaamheden

Eerste kievitsei van Overijssel

Dinsdag 26 maart is omstreeks half 2 het eerste kievitsei van Overijssel gevonden door Luud Steen op een maisakker nabij Wijhe. 1e_kievitsei_Overijssel_2013.webHet ei is gecontroleerd door de provinciale controleurs Teun v.d. Vegt (SBNL) en Henk Spijkerman (Landschap Overijsmaart 2013 025.1sel).

Het eerste kievitsei van 2013 is gevonden

Ede – Vandaag is in het Binnenveld in Ede in de provincie Gelderland het eerste kievitsei van 2013 gevonden. Deze vondst is gemeld bij Landschapsbeheer Nederland en stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied. Deze organisaties hebben gezamenlijk het ei gecontroleerd en vastgesteld dat het een vers ei is. 1e_kievitsei_2013

De vinder Harry Dekker uit Ede, lid van de weidevogelwerkgroep Binnenveld Oost en aangesloten bij Landschapsbeheer Nederland vond het kievitsei vandaag om 07.25 uur op een akker in de gemeente Ede. 

Vanaf de vondst van het eerste kievitsei, waarmee het weidevogelseizoen officieel open is, tot half juni lopen duizenden vrijwillige vogelbeschermers over akkers en weilanden om naar nesten van onder andere kievit, grutto, tureluur en patrijs te zoeken. Ze markeren broedplaatsen, zodat de boer rekening kan houden met een nest. Vaak maait hij er tijdelijk omheen of wordt het nest verplaatst.
Lees meer op www.weidevogelbescherming.nl