Van de molenaar

Beste wensen en gelukkig 2024 gewenst

Ingezonden op 4 januari, 2024 om 12:44 pm

Namens de beheerstichting en alle vrijwilligers van Molen De Star willen we u een gelukkig nieuwjaar wensen en dat we u weer veelvuldig mogen begroeten in de molenwinkel of voor een bezoek aan onze molen.

De traditionele nieuwjaarsborrel voor de vrijwilligers is op zondag 7 januari van 14.00-16.00.

Een kleine terugblik op 2023 leert ons dat we op verschillende markten hebben gestaan, met wisselend resultaat. De verkoop in de winkel was ook wisselend, met soms drukke zaterdagen en andere keren weer zeer rustig. Hetzelfde geldt voor de bezoek aan de molen, al waren er zeker in het voorjaar een aantal grote groepen op afspraak voor een rondleiding op zaterdag. Verder hadden we in het voorjaar de presentatie van de fietsroutes in het Vechtdal in het Magazijn met redelijk veel PR.

Molentechnisch was het ook een goed jaar, met over het algemeen voldoende wind om de molen te laten draaien en regelmatig wat te malen. In de molen is verder voornamelijk regulier onderhoud geweest. Hieronder een kleine samenvatting op het molentechnisch vlak:

  • Ca. 660 uur molenaar aanwezig (veelal met zijn tweeën).
  • Daarbij is ca. 500 uur gedraaid.
  • Hierbij is ook ongeveer 5.700 kg mais gemalen.
  • In totaal heeft de molen ca. 275.000 omwentelingen gemaakt in 2023.

Daarnaast zijn mooie stappen gezet met de motor dit jaar. Helaas was gebleken dat de krukas krom was, dus zijn voorbereidingen getroffen om het vliegwiel er af te halen en weg te rollen. De krukas is weer recht gemaakt (gericht) en het steunlager gerepareerd door Tonnie Moes. In de tussentijd is de motor waterpas gezet en opgestort. Verder diverse schilderwerkzaamheden om alle toebehoren bij de motor in dezelfde kleurstelling te krijgen. In het najaar van 2023 is het steunlager en krukas weer geplaatst in de motor en afgesteld. Vervolgens is het steunlager weer aangegoten en hopen we in 2024 zover te komen dat we weer kunnen proefdraaien met de motor.

Onder de kop Logboek zijn diverse wetenswaardigheden opgenomen van het draaijaar 2023, eigenschappen windrichting, windkracht, zeilvoeringen en werkzaamheden.

Beste wensen 2023 vanuit Molen De Star

Ingezonden op 2 januari, 2023 om 5:58 pm

Molen De Star wenst iedereen een gelukkig 2023 toe. 

Een terugblik op 2022 via ons logboek laat zien dat er weer het nodige is gebeurd. Er zijn wel minder uren gedraaid ten gevolge van verplichtingen molenaars elders en kleine restauratie werkzaamheden. We hebben geprobeerd in ieder geval elke zaterdag te draaien of aanwezig te zijn.
 
Korte samenvatting uit het Logboek:
Aanwezigheid van 1 of meer molenaars – 560 uur over 80 dagen.
Draaiuren molen – 443 uur
Gemalen: 4,5 ton
Omwentelingen: ca. 240.000 (geen officiële teller)
 
Het logboek zelf staat elders op de website, maar is ook te downloaden via onderstaande link mocht uw geïnteresseerd zijn:
 
Zaterdag 7 januari is de molen en molenwinkel weer geopend van 10-16. We zien uw dan graag terug!

Molen De Star tijdens de Feestdagen

Ingezonden op 23 december, 2022 om 7:23 pm

Allereerst willen we iedereen fijne Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar wensen vanuit het bestuur van de beheerstichting, molenaars en alle vrijwilligers.

In verband met de feestdagen is de molen en molenwinkel op zaterdag 24 en 31 december gesloten. Zaterdag 7 januari staan we weer voor uw klaar vanaf 10.00. De molen zal in de tussentijd afhankelijk van de wind nog wel regelmatig draaien. De molen is dan uiteraard te bezoeken en eventueel kunt uw ook nog wel meel, kaas, worst of honingproducten kopen. Zaterdag 24 december zal de molen in ieder geval nog draaien.

8 januari is onze traditionele nieuwjaarsborrel weer terug van 14.00-16.00.

 

 

Molen De Star in rouwstand

Ingezonden op 30 augustus, 2022 om 12:12 pm
Helaas gisteren het droevige bericht ontvangen dat 1 van onze oud molenaars Dick Seigers uit Ommen is overleden. Van medio 2011 tot eind 2015 is hij molenaar op Molen De Star geweest en draaide veelal op de woensdag middag. Ook tijdens zijn opleiding al regelmatig meegedraaid.
Via deze weg willen we zijn familie, vrienden en andere bekenden condoleren en sterkte wensen in de komende tijd. Molen De Star zal tot zijn uitvaart in de rouw blijven staan als eerbetoon.

Update Molen De Star ruwoliemotor

Ingezonden op 6 december, 2021 om 9:00 pm

Na het plaatsen van de motor in het najaar van 2020, is er het afgelopen jaar hard gesleuteld, onderdelen bijgemaakt en zaken geregeld door de monteurs (Henk Schreur en Harm-Jan de Groot), Bert de Ruiter, het bestuur en andere vrijwilligers.

Uiteindelijk heeft dit er in geresulteerd dat we op dinsdag 23 november j.l. een heugelijk feit mochten vieren na de vele inspanningen in de afgelopen 9 jaar. De Ruston motor heeft die dag voor het eerst proefgedraaid. Er waren nog wat zaken die nog finetuning behoefden en vrijdag 26 november waren de monteurs aanwezig om nog het e.e.a. af te stellen. Aangezien de molenaars Bert en Detlef ook aanwezig waren heeft de motor vrijdagmiddag ook nog een kwartiertje gedraaid. 

De komende tijd zal de poer onder het steunlager nog worden opgestort, waarna dit moet uitharden en daarna zal alles van de motor nog worden nagelopen en waar nodig worden afgesteld. Wordt vervolgd.
 
De filmpjes van het proefdraaien van de motor zijn te vinden op Facebook, Deze zijn ook te openen voor mensen zonder account!!

 

 

Update Molen De Star

Ingezonden op 21 juli, 2021 om 11:54 am

Nu de regels weer versoepeld zijn hebben we besloten om Molen De Star ook weer open te stellen voor bezoek vanaf 26 juni. Wel het verzoek om de 1,5 m te handhaven bij het bezoek. Verder is de prijslijst aangepast van het meelverkoop en is ons winkelassortiment uitgebreid met droge worst van Emmink (Uut ’t Veld).

Als laatste is het leuk om te vermelden dat de motor nagenoeg draaivaardig is.

Update van Molen De Star i.r.t. de bouwactiviteiten + Nieuwsbrief.

Ingezonden op 12 april, 2021 om 8:12 pm

Via onderstaande link is de Nieuwsbrief te downloaden die ook naar onze vrijwilliger en donateurs zijn verstuurd:

April 2021 – Nieuwsbrief Molen De Star

Inmiddels is het al weer 5 maand na de plaatsing van de motor in de motoruitbouw.
Tijd voor een wat grotere update met de werkzaamheden aan de motor, inclusief de eerste bewegende beelden van de motor.
Na het plaatsen van de motor is door aannemer Batterink het gebouw afgebouwd. Het dak is geplaatst en afgewerkt. Binnen- en buitenkant van de muur is afgewerkt en aan de binnenkant gestuct. Verder is een dakgoot aangebracht en zijn de ramen geplaatst door Dijsselhof.
Vervolgens is er door de motormonteurs Henk Schreur en Harm-Jan de Groot verder gewerkt aan het complementeren van de motor in overleg met de molenaars en het bestuur. Het motorblok is recht gezet. De meeste onderdelen zijn inmiddels nagenoeg teruggeplaatst, afgesteld en voorzien van een pakking. Koelsysteem is grotendeels aangebracht en de uitlaat is geplaatst, inclusief de pijp naar buiten toe. Werkzaamheden die nog aanstaande zijn, zijn onder andere het maken en aanbrengen van de brandstof- en smeerleidingen, complementeren regulateursysteem, afwerken koelsysteem en installatie compressor.
Door de motormonteurs is een eerste test uitgevoerd of alles wilde draaien nadat de meeste onderdelen op zijn plek zaten. Met een kleine compressor heeft men het vliegwiel en de motor zijn eerste rondjes laten draaien. Met toestemming is dit korte filmpje op Facebook geplaatst, omdat het een mooie indruk geeft van de voortgang. Met de disclaimer dat er uiteraard nog het een en ander moet gebeuren voordat de motor definitief kan starten en draaien.
Door de molenaars Bert en Detlef wordt in de tussentijd druk gewerkt aan de maalstoel die in de molen moet worden opgesteld en het regelmatig laten draaien en malen van de molen. Voor twee kamwielen voor de onderaandrijving van de maalstoel zijn twee nieuwe sets kammen gemaakt. In de planning staat om de aanwezige steenkuip (omhulstel om de stenen) aan te pakken en te restaureren in de komende tijd. Door het bestuur wordt nagedacht om nog enige werkzaamheden uit te besteden en hiervoor geld te genereren.

Op Facebook zijn nog meer foto’s te zien.

Fijne Feestdagen

Ingezonden op 23 december, 2020 om 11:10 am

Namens alle vrijwilligers, molenaars en de Beheerstichting wensen we uw ondanks alles fijne feestdagen toe en een gezond nieuw jaar.

Laten we hopen dat we dan weer wat bezoek kunnen gaan ontvangen om deze mensen te laten genieten van een dynamisch monument.

Zaterdag 27 december zijn we gesloten vanwege de Kerstdagen. De molenwinkel is weer geopend op 2 januari van 10.00-16.00.

Ps; de komende tijd zal de website weer bijgewerkt worden, maar we houden u op de hoogte.

Persbericht Molen de Star Balkbrug dd220620

Ingezonden op 23 juni, 2020 om 7:41 pm

De meelverkoop in het magazijn van Molen de Star in Balkbrug is een paar weken gelden hervat. De winkel is elke zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De verkoop is absoluut Corona- proef. De verkoop vindt plaats bij de grote achteruitgang van het magazijn opdat de klanten niet naar binnen hoeven.  De vrijwilligers zijn uitgebreid geïnstrueerd om de verkoop veilig te laten verlopen.

Daarnaast is de Molen van leverancier veranderd. De meelproducten worden geleverd door bakker Ubels voorheen eigenaar van bakkerij Oegema in Dedemsvaart. De meelproducten worden bereid in Molen de Windlust in Radewijk. De producten zijn van top-kwaliteit.

Daarnaast is de restauratie afgerond van de molen en is zaterdag 20 juni voor het eerst weer gedraaid.

Prijslijst vernieuwd

Ingezonden op 8 juni, 2020 om 8:55 pm

De nieuwe prijslijst is op de website gezet, zie https://staging4-star.bicamsoft.nl/?page_id=126.

 

Top