Product-info

Gluten

Gluten zijn een groep eiwitten in granen, vooral in tarwe. Tarwe is nauw verwant aan andere granen met name rogge, gerst en haver. Deze granen bevatten dus ook hoeveelheden gluten. Spelt is een aan tarwe verwante graansoort, welke beduidend minder gluten bevat. Glutenarm zijn verder mais en boekweit. De bekendste glutenvrije graansoort is Teff, waarvan vele meelpruducten (broodmix, cakemix, pannekoekmeel enz) gemaakt worden.

Gluten zijn eiwitten in tarwe die verantwoordelijk zijn voor de stevige structuur van deeg. De gluteneiwitten zijn verantwoordelijk voor het netwerk, dat gevormd wordt tijdens het broodbakken. Deze structuur die tijdens de rijstperiode wordt gevormd is heel belangrijk. Zonder gluten heeft het brood geen structuur en zal het brood niet rijzen/gisten.

Gluten zijn normale eiwitten voor de meeste mensen en worden dan ook gemakkelijk verteerd via het maag-darmkanaal. Een klein deel van de bevolking kan echter geen gluten verteren, deze mensen zijn gluten intolerant. Dit verschijnsel wordt in de meeste gevallen coeliakie genoemd.

In onze molenwinkel verkopen wij geen glutenvrije producten. Gluten hebben namelijk de eigenschap “over te springen” naar glutenvrije producten.

 

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Als u gezond eet, komt tussen de 40 en 70 procent van de energie uit koolhydraten.

U kunt daarbij het best kiezen voor volkorenbrood, granen, aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta en peulvruchten. In deze producten zitten namelijk verteerbare koolhydraten (zetmeel en suikers) én niet-verteerbare koolhydraten (voedingsvezels).

Daarnaast zitten er B-vitamines in en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.

Er zijn verteerbare en niet-verteerbare koolhydraten. Het lichaam maakt glucose (suiker) van verteerbare koolhydraten (zetmeel en suikers). De darmen nemen de glucose op in het bloed. Glucose levert dan energie in het lichaam, bijvoorbeeld in de hersenen.

Het lichaam kan geen glucose maken van niet-verteerbare koolhydraten. Wel worden de niet-verteerbare koolhydraten in de dikke darm afgebroken (gefermenteerd). Deze groep van niet-verteerbare koolhydraten hoort bij de voedingsvezels.

Voedingsvezels zorgen voor een ‘vol gevoel’, zo helpen ze op gewicht te blijven. Ook zijn ze goed voor de stoelgang. Volkorenproducten bevatten veel voedingsvezels.

In de molenwinkel verkopen wij ook koolhydraten-arm meel onder de naam “Knarrenmix”. Deze broodmix is geschikt voor de broodbakmachine en is geschikt voor het “Atkins” en “Dokter Frank” dieet.

Samenstelling:  Bruin lijnzaad, gierst, gerstemout, zonnebloempitten, tarwebloem,
volkorenmeel, gejodeerd zout, tarwegluten, plantaardig vet/olie, dextrose, enzym,
meelverbetermiddel e300, e290 , emulgator e482,e471,e472a.
De verkoopprijs per pak van 500gr. is  € 2,85

E-nummer

De E-nummers zijn codes die door de Europese Unie zijn opgesteld voor “de lijst der te gebruiken additieven”.

Op deze lijst staan alle toegelaten additieven voor voedingsmiddelen, inclusief de maximaal te gebruiken hoeveelheden. Van alle stoffen op deze lijst wordt aangenomen dat ze -in de aangegeven, toegelaten hoeveelheden- veilig zijn. Als er nieuw wetenschappelijk onderzoek beschikbaar komt dat hiermee in tegenspraak is, wordt de lijst herzien.

Een betrekkelijk klein deel van alle stoffen op de lijst zijn synthetische chemische stoffen; de meeste zijn natuurlijke producten uit planten, veel zijn ook normale zouten die ook in ons normale eten voorkomen.  Citroenzuur, vitamine C en appelzuur, diverse vitamines, pectine (uit sinaasappels),melkzuur, kleurstoffen uit bessen en rodebietensap hebben bijvoorbeeld allemaal een eigen E-nummer.

Onze compleetmixen bevatten producten met E-nummers. Wilt U  liever meel zonder E-nummers dan hebben wij deze ook, in de mix -meelsoorten moet U dan wel zelf gist, zout en suiker toevoegen.

Top