Agenda tot en met juni 2019

Ieder seizoen bieden we u een gevarieerd programma met een aantal afwisselende activiteiten. Excursies, wandelingen, dialezingen, werken in het landschap en nog veel meer. De activiteiten zijn voor leden vrij toegankelijk. Bij dialezingen vragen we wel bij het verlaten van de zaal een kleine tegemoetkoming in de onkosten. De diapresentaties worden gehouden in het Vechtdal College aan de Botermanswijk 1 in Dedemsvaart.  Het programma voor de komende maanden ziet er als volgt uit:

 

dwalen over het Dwingelderveld

Zondagmorgen 28 april : Langeafstandswandeling rondje van 21 km Dwingelderveld

Dit is een superwandeling door één van de mooiste natuurgebieden van ons land. De route gaat vooral langs de randen van het immens Dwingelderveld. Vanuit Spier lopen we via het natte Holtveen richting de Kraloërheide. Links van ons struweel en opslag van jeneverbes, braam en meidoorn. In deze tijd van het jaar barst het hier van het vogelleven. Adders liggen te zonnen in de randen van de heide. We houden steeds een prachtig uitzicht op de heide aan onze rechterhand. Vliegen daar kraanvogels? Een zandpad brengt ons bij de heide van Benderse. Hier komen we aan bij de het gloednieuwe complex met schaapskooi, uitkijktoren en een klein infocentrum. We hebben dan ongeveer 10 km gelopen. Tijd voor een (sanitaire) stop. Zwervend langs de randen van de Anserdennen komen we in de buurt van de Davidsplassen. Ook hier weer een magnifiek uitzicht op de vlakte die hier Dwingelose heide heet. We passeren de vogelkijkhut en lopen richting de radiotelescoop. Na een korte pauze ( we hebben dan 16 km gelopen) volgen we de oude verbindingsweg en passeren het Noorderveld waar boerderij Schoongelegen moest wijken voor nieuwe natuur. Het fietspad brengt ons na 21 prachtige kilometers weer op de parkeerplaats bij de boslounge in Spier. Heb je zin om mee te gaan ? Meld je dan aan via de mail bij Jan Dijkema : jan.dijkema@gmail.com

Je krijgt dan meer informatie

plantenwereld langs het Vlinderommetje

Zondag 26 mei 219 Korte wandeling : Vlinderommetje Zuidwolde 7 kilometer

 In november 2018 vertelde Joop Verburg, voorzitter van de natuurvereniging Zuidwolde, in zijn diapresentatie over het ontstaan van het Vlinderommetje. Deze wandelroute begint bij de Vlindertuin aan de rand van Zuidwolde en gaat via een ecologisch beheerd landschapspark naar kleinschalig weide- en bosgebied. Vervolgens door het historische essenlandschap van Steenbergen naar het Faliebergbos en weer terug naar de vlindertuin. Juist in deze tijd zul je je verbazen over de rijkdom aan planten en vlinders langs de route. Je moet je wel aanmelden als je mee wilt. Dan kan via de mail van de natuurwerkgroep : nwgdereest@gmail.com. Je krijgt dan meer informatie.

 

 

meer ruimte voor de Regge in de Archemermaten 2012

Juni 2019 Excursie : zwerven langs de Regge en door de Archemermaten

Datum later op de website en via de mail.

 Met Jacob van der Weele, ecoloog bij Landschap Overijssel, duiken we de Archemermaten in. Een paar jaar gelden is de Regge ´verbouwd´ tot een dynamische rivier die weer meanderend door het landschap stroomt. Op veel locaties heeft de rivier veel meer ruimte gekregen, zijn locaties gecreëerd voor waterberging en is het landschap voor flora en fauna aantrekkelijker geworden. De Archemermaten is eigendom van Landschap Overijssel en niet toegankelijk. Maar tijdens deze avondexcursie mogen wij rond kijken. Jacob vertelt over de grote variatie aan natuur in het gebied. Oude Regge-armen, rivierduinen, dotterbloemhooilanden, meidoornstruweel, het is er prachtig. Misschien zien we de ijsvogel of de grauwe klauwier en kunnen we genieten van de karakteristieke flora van de schrale hooilanden. Dit wordt een prachtige avond. Als je mee wilt moet je je opgeven. Dat kan bij Jan Dijkema: jan.dijkema@gmail.com .Je krijgt dan meer info. Het gebied ligt vlak bij de stuw van Archem.