Agenda activiteiten tot en met februari 2020

Ieder seizoen bieden we u een gevarieerd programma met een aantal afwisselende activiteiten. Excursies, wandelingen, dialezingen, werken in het landschap en nog veel meer. De activiteiten zijn voor leden vrij toegankelijk. Bij dialezingen vragen we wel een vrijwillige gift. De diapresentaties worden gehouden in het Vechtdal College aan de Botermanswijk 1 in Dedemsvaart. Het programma voor de komende maanden ziet er als volgt uit:

 

We werken met goed gereedschap van Landschap Overijssel

Zaterdag 14 december 2019: werken in het landschap

We gaan deze morgen nog door met het afzetten van de houtwal. Als deze klus klaar is, kan de natuur het werk verder afmaken. Afgezette bomen zullen weer uitlopen, de vegetatie wordt dichter, veel dieren zullen hier van profiteren. De werkgroep komt om 08.45 u bij elkaar in de Wheem.

De rij knotwilgen in de zomer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 januari 2020: werken in het landschap

In de afgelopen winter zijn we begonnen met het knotten van de wilgen op het Krok, tegenover de begraafplaats op De Mulderij. Nu is het tweede deel aan de beurt. De meer dan dertig knotbomen, die wat verder in de natte hooilanden staan moeten er nu aan geloven. Het is altijd een mooie klus, ook omdat de locatie bijzonder is. Wilgenknotten is vrij zwaar werk. De twijgen kunnen al behoorlijk dik zijn, Met speciale zaagjes gaan we de knoestige bomen te lijf. Met afgezaagde wilgentenen kun je veel leuke dingen doen. Elders in deze Reestinfo lees je er meer over.Oude knotwilgen zijn een ecosysteem op zich, vooral als in de boom holtes ontstaan. We komen om 08.45 in De Wheem bij elkaar. Daarna rijden we naar De Mulderij.

25 januari 2020 : Vogelexcursie Duursche Waarden

De klok is rond. Vier prachtige vogelgebieden hebben we de afgelopen twee jaar bezocht: Vreugderijkerwaard, Mepper Hooilanden, Engbertsdijksvenen en de Duursche Waarden. En nu beginnen we weer opnieuw, maar dan wel met dit verschil, dat we het gekozen gebied in een ander seizoen opzoeken. Zo genoten we in april 2018 van de vogelrijkdom van de Duursche Waarden tussen Wijhe en Olst. Nu bezoeken we deze IJsselvallei in winterse omstandigheden. De rivier krijgt hier vrij spel. Dat levert een dynamische natuur op met in de winter een enorme variatie aan wintergasten. We zullen op deze morgen vele soorten eenden, ganzen en zwanen zien. Maar de kans op een zeearend of een groepje putters is ook groot. Zin om mee te gaan ? Geef je op bij excursieleider Johan Tinholt. Dat kan via een mailtje: tinholtmaas@gmail.com  Je krijgt dan meer info.

08 februari 2020: werken in het landschap

De knotklus is nog lang niet klaar. Dus weer naar Het Krok om de laatste serie wilgen te ontpruiken. Hopelijk doen we dat deze morgen onder prachtige winterse omstandigheden. Lekker aan het werk in een prachtig landschap, Wat kan werken in de natuur mooi zijn! Om 08.45 u. komen de vrijwilligers bij elkaar in De Wheem.