Samen met Landschap Overijssel zaaien we op Den Westerhuis stroken met granen in. Dat gebeurt altijd in de tweede helft van april. Het gaat om haver, zomertarwe, en zomergerst. In oktober hebben we al spelt gezaaid. Landschap Overijssel deed dat met winterrogge. Begin mei komen daar nog twee gewassen bij: boekweit en huttentut. Van dat laatste gewas heeft nog bijna niemand gehoord, voor ons is het ook een experiment. Huttentut, familie van de kool, doet het goed op arme gronden, bloeit rijk en is aantrekkelijk voor bijen. Het is één van de oudste cultuurgewassen in Nederland. Ruim voor het begin van onze jaartelling werd het al verbouwd. Het gewas is oliehoudend, er wordt huttentutolie van gemaakt. Dat doen wij niet, alle ingezaaide stroken blijven in de winter staan. Daar profiteren veel vogels , insecten en kleine zoogdieren van.
Akkerranden en natuurakkers
Naast de stroken op de es van Den Westerhuis zaaien we op verschillende plekken in het Reestdal akkerranden in met een eenjarige en/of tweejarige mengsel van inheemse akkerkruiden. De essen (akkers) bij molen De Star in Balkbrug en de Zuidberg langs het kerkenpad achter de Reestkerk worden ingezaaid met boekweit, maar mogen verruigen en zich ontwikkelen tot een natuurakker.
We doen het samen
In dit project ( op gronden van Landschap Overijssel) wordt de grond bewerkt door Landschap Overijssel, dat ook de granen en boekweit levert. Wij als natuurwerkgroep kopen de akkerkruiden en huttentut , zaaien alles vanuit de zaaikorf in en plaatsten infopaneeltjes.
Nu maar hopen dat het weer een beetje meewerkt. Droge voorjaars-en zomermaanden kunnen we niet gebruiken.