Vogelcursus Roofvogels in Nederland

Ook dit winterseizoen organiseren we een vogelcursus. Dit keer staan onze roofvogels centraal. Negentien soorten, die je in ons land kunt tegenkomen. De meeste aandacht krijgen natuurlijk de vogels die vooral in onze regio te zien zijn. Denk dan aan buizerd, havik, sperwer, torenvalk, boomvalk, rode wouw e.d. We gaan je leren hoe je een roofvogelsoort herkent aan het vliegbeeld, gedrag, uiterlijk en biotoop. Dat doen we in beeld en geluid.

Biddende torenvalk

Verdieping

Naast het herkennen van de soorten kijken we naar specifieke kenmerken van roofvogels in het algemeen, verschillende vormen van jagen, de positie van roofvogels in voedselketen en ecosysteem, de invloed van klimaatverandering op ons roofvogelbestand, achteruitgang en vooruitgang van bepaalde soorten en nog veel meer. We bespreken boeken, websites en apps.

Opzet

De cursus bestaat uit twee theorieavonden en een excursie. Cursusleiders zijn Judith Schmidt en Jan Dijkema. Het maximaal aantal deelnemers is 20. De kosten bedragen 20 euro. Leden van de natuurwerkgroep betalen 15 euro. ( inclusief cursusmateriaal, koffie/thee e.d.) De twee avonden zijn opgebouwd als een tweeluik. Voor de pauze staan tien en negen roofvogels centraal in beeld en geluid. Na de pauze is er aandacht voor verdieping, randverschijnselen en weetjes.

Als cursist ontvang je de minigids Roofvogels van Nederland en Belgie en twee lesbrieven.

De cursusavonden houden we in informatiecentrum De Wheem op Oud-Avereest.

Minigids

Data en tijd

De theorieavonden worden gehouden op een woensdagavond. De avonden beginnen om 19.30 u. en eindigen om 22.00 u. Het gaat om de volgende data:

28 februari 2024

20 maart 2024

Zin om mee doen? Geef je dan voor 14 februari 2024  via de mail op: nwgdereest@gmail.com  Je krijgt na aanmelding meer informatie.