
Inleiding
Het werkgebied van de vogelsectie bestaat vooral uit het Overijsselse deel van het Reestdal in de voormalige gemeente Avereest. Het betreft hier de reservaatsgebieden die in bezit zijn van Landschap Overijssel, bijvoorbeeld de Haardennen waar de meeste van de kleine kasten hangen.
De werkgroep bezit en beheert meer dan vier honderd kleine kasten, enkele tientallen torenvalk-, kerkuil- en steenuilkasten en acht ooievaarsnesten. De broedresultaten worden door zo’n twintig leden bijgehouden. Van een aantal vogelsoorten worden de jongen geringd, zoals bonte vliegenvanger, kerkuil en steenuil . Alle gegevens worden doorgegeven aan de SOVON. De sectie heeft twee leden met een ringvergunning. Jonge ooievaars worden door medewerkers van De Lokkerij geringd.

Terugmeldingen Vogelringstation De Smidse Linde
Op 2 maart 2014 pimpelmees door mij geringd, deze is dood terug gevonden in Hatten Niedersaksen in Duitsland op 3 augustus 2014 op een afstand van 128 km. Verstreken tijd 4 maanden en 31 dagen.
Op 28 januari 2014 pimpelmees door Jan van Dijk geringd Hessenpoort Zwolle. Door mij terug gevangen op 2 maart 2014 en weer vrij gelaten. Afstand 26 km. Verstreken tijd 1 maand en 2 dagen.
Op 9 december 2013 groenling door Jan van Dijk geringd Hessenpoort Zwolle. Door mij terug gevangen op 5 maart 2014 en weer vrij gelaten. Afstand 22 km. Verstreken tijd 2 maanden en 24 dagen.
Op 22 april 2013 heggenmus door mij geringd en 14 keer door mij teruggevangen.
Op 23 april 2012 winterkoning door mij geringd en 9 keer door mij teruggevangen.
Judith
Meer gegevens op mijn website vogelringstation De Smidse

Broedresultaten vogels kleine nestkasten
Het was een vrij normaal broedseizoen, over het algemeen waren de kasten goed bezet. Door verstoring in de omgeving Canadabos en de Ommerschans viel daar het resultaat wel wat tegen.
Een nieuwe route in Dedemsvaart aan het Rheezerend moet nog een beetje opgang komen, maar daar is goede hoop want de mezen waren daar al in een paar kastjes actief, zelfs een broedgeval van een bonte vliegenvanger. Twee routes zijn niet meegerekend omdat daarvan de volledige nestkast gegevens ontbreken.
Hierbij de resultaten:
Vogelsoort | Aantal eieren | Aantal Jongen |
Koolmees | 1128 | 1073 |
Pimpelmees | 742 | 680 |
Glanskop | 26 | 26 |
Bonte vliegenvanger | 353 | 307 |
Boomklever | 80 | 74 |
Roodborst | 7 | 7 |
Totaal | 2336 | 2167 |

Geringde nestkastvogels 2014
Broedseizoen viel vroeg
Broedseizoen 2014 was een vroeg broedseizoen. Door de zachte winter was er al vroeg veel voedsel, dit was goed voor boomklevers en mezen. Voor de bonte vliegenvangers was dit minder goed, want die zagen de meeste nestkasten al bezet toen ze terug kwamen uit Afrika. In 2013 hadden deze juist een goed seizoen door het lang durende koude voorjaar, waardoor de meeste mezen het voor gezien hielden.
In 2014 was het broedseizoen ook over een lange periode verspreid doordat er vroeg gebroed werd en er ook veel tweede broedsels waren. Enkele broedsels zijn ook het slachtoffer geworden van predatie, zoals zes gekraagde roodstaart jongen, wat wel heel erg jammer is omdat dit een soort is waar het slecht mee gaat in Nederland. Om verdere predatie in de omgeving van deze kast te voorkomen zijn er spiralen voor de invliegopening gemonteerd en waarschijnlijk heeft dit wel geholpen tegen verdere predatie.
De geringde kleine nestkast vogels van afgelopen broedseizoen:
Vogelsoort Adult en (Juveniel)
Boomklever 1 (69)
Bonte vliegenvanger 1 (260)
Gekraagde roodstaart ( 6)
Glanskop 1 (25)
Koolmees (24)
Pimpelmees 1 (24)
Roodborst (7)
Totaal 4 volwassen vogels en (415) jongen
Voorkeur voor trekvogels
De adulte vogels zijn alle 4 vrouwtjes die in de nestkasten op eieren zaten te broeden of bij de jonge vogels waren.
Een klein aantal mezen is geringd, er broeden veel meer mezen in onze nestkasten maar die kunnen niet allemaal geringd worden. Daar is geen tijd voor aangezien deze bijna allemaal tegelijk ringklaar zijn. Onze voorkeur gaat uit naar de vogels die elk jaar over grote afstanden trekken en naar de wat zeldzamere soorten.
Ondanks dat er dit jaar maar weinig mezen geringd zijn, kregen we toch een terugmelding van een pimpelmees die op 19 mei 2014 in een nestkast in de Haardennen geringd was door mijzelf, deze werd gevangen door Henri Timmer bij hem thuis op 24 oktober 2014.
Goed steenuilen jaar 2014


We doen elk jaar mee met Euro Bird Watch
Weer twee nieuwe soorten op Eurobirdwatch
De (inter)nationale vogelteldag Eurobirdwatch 2014 was een dag om in te lijsten. Perfecte weersomstandigheden op zaterdagmorgen 4 oktober en een vogelwereld die zich van zijn beste kant liet zien. Ook vanaf de uitkijkbult van Meeuwenveen/Takkenhoogte, waar onze telgroep vanaf 08.00 tot 13.30 u. alles noteerde wat er langs en over vloog. En dat was heel veel! Om een paar voorbeelden te noemen: 525 grauwe ganzen, 455 graspiepers,1864 kolganzen, 352 spreeuwen, 399 vinken en 95 wilde eenden. Erg leuk, zal de ervaren vogelaar misschien denken, maar dat is vooral veel kwantiteit; kwam er ook nog iets speciaals langs? Natuurlijk, want dat gebeurt ieder jaar. Afgelopen zaterdag dit keer geen visarend, klapekster of raaf, maar wel 2 roodborsttapuiten, 2 beflijsters en 2 goudvinken. De laatste twee soorten waren sinds de deelname aan Eurobirdwatch in 2005 nog niet eerder waargenomen! Aan het eind van de teldag stond het aantal waargenomen soorten op 40, net zoveel als vorig jaar. Het jaar 2010 spant nog steeds de kroon met 52 soorten. Het aantal vogels dat werd geteld was 4036, minder dan de 5006 van vorig jaar. Eurobirdwatch werd een prachtige dag waar we met veel plezier op terugzien.
Top 5 locatie Meeuwenveen/Takkenhoogte
1 – Kolgans
2 – Grauwe Gans
3 – Graspieper
4 – Vink
5 – Spreeuw
Voor onze vereniging is Henri Timmer de coördinator van deze teldag.
Als u meer info wilt, kunt u hem mailen: henri-timmer@home.nl

Roeken tellen
We tellen niet de roeken maar de nesten
Ieder voorjaar worden de roeken in de voormalige gemeente Avereest geteld. Het zijn trouwens niet de vogels maar de nesten die worden geteld. Roeken zijn kolonievogels en in de maand april wordt er gebroed. De bomen zitten dan nog niet in blad en het is dan niet zo moeilijk om de grootte van een roekenkolonie te bepalen. Gewoon de nesten tellen. Ook al zijn misschien niet alle nesten bezet, tellen geeft toch een indicatie over het aantal roeken in een kolonie.
Kolonies
De grootste kolonie in de regio is die van het “Donkere Bosje”, aan de noordzijde van Veldzicht in Balkbrug, maar in deze kolonie zijn roeken steeds minder geïnteresseerd. Dit jaar telden we 299 nesten. In 2010 waren dat er 405 en in 2012 bestond de kolonie uit 307 nesten. In Dedemsvaart en omgeving broeden roeken in een beperkt aantal kleinere kolonies.
De telgegevens over het jaar 2014:
Achter de RK Kerk, Langewijk Dedemsvaart : 15 nesten
Hoek Mulderij/Zuidwolderstraat: 21 nesten
Lange Jacht 15 nesten
Skatebaan, Langewijk Dedemsvaart 55 nesten