Extra bescherming voor weidevogels in Overijssel


Landschap Overijssel krijgt ook de komende vier jaar financiële steun van de provincie voor het beschermen van weidevogels. De steun is onder meer bedoeld voor boeren die hun land aantrekkelijker willen maken voor deze vogels.

Het aantal weidevogels blijft elk jaar afnemen. In 2013 werden er in Overijssel zo’n 6.500 weidevogels geteld. Vorig jaar waren dat er ruim 500 minder.

500 vrijwilligers bij Landschap Oerijssel

Weidevogels maken hun nesten in weilanden en akkers. Veel nesten worden bij het bewerken van het land door boeren per ongeluk kapot gemaakt. Een andere belangrijke oorzaak van de daling is een te droog land vanwege een lage grondwaterstand. De nesten zijn daardoor veel makkelijker toegankelijk voor vossen en steenmarters die dol zijn op de eieren en de jongen.

Inmiddels zijn er ruim 500 vrijwilligers actief bij Landschap Overijssel die de nesten van de weidevogels in kaart brengen en in de gaten houden. Zij markeren de nesten met opvallende stokken, zodat een boer tijdens het bewerken van zijn land daar rekening mee kan houden.

Speciale drone boven de weilanden

De locaties van de nesten worden opgeslagen in een gps-systeem. Op die manier is, via een computer of  smartphone, te zien waar een weidevogel een nest heeft gebouwd. Om zo veel mogelijk nesten digitaal in kaart te brengen, wordt er in het voorjaar met een speciale drone boven de weilanden gevlogen. Daarin zit een speciale warmtecamera die vogels maar ook de eieren vanaf een redelijke hoogte kan zien.

Een ander voordeel van een drone is dat er in het land geen sporen zijn van mensen die zoeken naar nesten. Vossen of steenmarters ruiken dit. Als deze sporen er niet zijn is het voor deze dieren lang niet meer zo makkelijk om een nest te vinden.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=213402&cat=1