Voorzitter Janny Spijkerman stopt

Dedemsvaart – De Weidevogelbescherming Avereest viert dit jaar het 25-jarig bestaan. Reden voor feest, maar ook voor bezorgdheid.

De bezorgdheid betreft het vertrek van voorzitter Janny Spijkerman, waarvoor (nog) geen vervanging kan worden gevonden. ‘We zijn er eigenlijk al jaren mee bezig, maar inmiddels tot de conclusie gekomen dat het binnen de vereniging niet opgelost kan worden. Mocht zich aan het eind van dit jaar nog niemand hebben gemeld, die de kar wil trekken, dan is het mooi geweest, maar wordt er een streep onder de afdeling gezet,’ aldus Spijkerman.

Zeer betrokken

Ze heeft een en ander afgelopen week met wethouder Alwin te Rietstap besproken. ‘Hij is zeer betrokken bij onze vereniging en heeft toegezegd alles in het werk te stellen om ons aan een nieuwe leider te helpen. Daarom hebben we onszelf nog tot het einde van het jaar gegeven,’ licht Janny toe. Ze benadrukt dat de eventuele opheffing van de afdeling geen gevolgen hoeft te hebben voor de vrijwillige weidevogelbeschermers. ‘Zij kunnen gewoon hun werk blijven doe, maar dan rechtstreeks onder de vlag van Landschap Overijssel.

Zoals gezegd bestaat de weidevogelbescherming Avereest 25 jaar. Dit wordt op 13 april gevierd. Het jubileumprogramma wordt bekendgemaakt tijdens de voorjaarsvergadering op 25 februari in De Baron. Aanvang 19.30 uur. Aanvankelijk wilde Janny afscheid nemen op de voorjaarsvergadering, maar mede op aandrang van de gemeente maakt ze dit jaar nog vol. Daarna is het definitief voorbij. Lichamelijk ongemak ligt ten grondslag aan haar besluit om af te treden. Daarbij vindt ze dat het na 25 jaar tijd wordt dat een ander het stokje overneemt. ‘De nieuwe voorzitter hoeft geen weidevogelbeschermer te zijn. Vooral een bestuurder, iemand die het gezicht naar buiten wil zijn, een kartrekker,’ aldus Janny, die wijlen haar man Henk opvolgde als voorzitter. Henk Spijkerman was het destijds in 1994, die gehoor gaf aan de oproep van Landschap Overijssel voor weidevogelbeschermers.

‘Hij zette de vereniging uiteindelijk op en ik werkte op de achtergrond mee,’ aldus Janny. Ze noemt zichzelf een buitenmens en verzekert dat ze de weidevogelvereniging niet los laat. ‘Ik blijf mentor bij het Landschap en meehelpen bij De Wheem en dergelijke, maar ik wil het leiderschap en alles wat daarbij hoort niet meer. Ik zet liever zelf definitief een punt achter de vereniging dan het geheel te laten doodbloeden. Dat wil ik zeker niet,’ aldus de 67-jarige Dedemsvaartse. Ze hoopt uiteindelijk op goede vervanging en nog vele jaren voor de weidevogelbescherming.

Bron: Dedemsvaartse Courant en Hardenberg.nu