Richtlijnen voor vrijwilligers.

Beste vrijwilliger,
We vinden het belangrijk om je een update te geven over de maatregelen omtrent het coronavirus. Hoe gaat Landschap Overijssel om met het coronavirus? Wij volgen de richtlijn zoals die gesteld wordt door het RIVM in de beheersing van het coronavirus. Wij voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk om waar wij kunnen, bij dragen aan het voorkomen van het verspreiden van dit virus. Binnen Landschap Overijssel is daarom besloten om een aantal activiteiten af te lasten of om anders in te richten. Wij maken per activiteit de afweging of deze wel of niet door kan gaan. Hierdoor kan het zijn dat onze maatregelen verder gaan dan de geldende richtlijnen van het RIVM. Uiteraard volgen wij hierbij de dagelijks de ontwikkelingen en passen wij daarop indien nodig ons beleid aan.

Bijgevoegd vind je informatie om verspreiding van het virus te voorkomen. Wij vragen je deze informatie goed door te nemen en hiernaar te handelen. Heb je vragen of twijfels? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Landschap Overijssel:

Het coronavirus: maatregelen om verspreiding te voorkomen
Hoe gaat Landschap Overijssel om met het coronavirus? In Nederland zijn, zoals je waarschijnlijk weet, inmiddels mensen besmet met het coronavirus. Ook in de regio IJsselland en Twente is het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Wij volgen de richtlijn zoals die gesteld wordt door het RIVM in de beheersing van het coronavirus. Wij voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk om waar wij kunnen, bij dragen aan het voorkomen van het verspreiden van dit virus. Binnen Landschap Overijssel is daarom besloten om een aantal activiteiten af te lasten of om anders in te richten. Wij maken per activiteit de afweging of deze wel of niet door kan gaan. Hierdoor kan het zijn dat onze maatregelen verder gaan dan de geldende richtlijnen van het RIVM. Uiteraard volgen wij hierbij de dagelijks de ontwikkelingen en passen wij daarop indien nodig ons beleid aan.
Heb je klachten? Wij hechten er waarde aan dat wanneer je verkouden wordt en of andere symptomen vertoont die je niet geheel vertrouwd, je de vrijheid voelt om jouw vrijwilligersfunctie tijdelijk niet uit te oefenen. Meld dit jouw contactpersoon bij Landschap Overijssel.
Hieronder lees je handige informatie van de GGD Heb je klachten en ben je recent op het vasteland in China geweest (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië? Bel dan met jouw huisarts.
Mensen met het nieuwe coronavirus hebben longklachten en zijn kortademig. Ook hebben ze koorts. Ben je alleen verkouden of heb je alleen koorts? Blijf dan gewoon thuis en denk aan je hand- en hoesthygiëne (handen wassen, in je elleboog hoesten en wat afstand bewaren) zodat je anderen niet ansteekt. Je hoeft niet te bellen met de huisarts of de GGD.

Tip: bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Landelijk houden we als GGD’en en RIVM dagelijks bij welke vragen er zijn. Het RIVM zorgt voor duidelijke en betrouwbare antwoorden.
Hoe kan ik voorkomen dat ik een virus verspreid?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:  Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Neem afstand van minimal 1,50 m

Meer informatie van het RIVM en de rijksoverheid op de webpagina van het RIVM met actuele informatie over het nieuwe coronavirus
Veel gestelde vragen en antwoorden op de website van het RIVM
Webpagina van de rijksoverheid met nieuws over het nieuwe coronavirus, links naar actuele reisadviezen en informatie over de meldingsplicht  Landelijk informatienummer voor alle vragen over corona: 0800-1351
Voor alle actuele informatie verwijzen wij naar onze website. Deze wordt dagelijks geüpdatet met relevantie informatie over dit onderwerp.

Groeten,
Eibert Jongsma
Directeur-bestuurder Landschap Overijssel