Uitje vogelsectie naar Hasselt

vogels worden gemetenOp 22 mei 2010 vertrokken, ongeveer 15 leden van de vogelsectie, naar het vogelringstation “De Kooi” in de buurt van Hasselt.

Om 9.15 uur werd de groep hartelijk ontvangen door ringer Henk Luten. Nadat Henk had verteld wie hij was en wat de stichting inhield kwam Jan Westerhaar, de andere ringer, binnen. Hij had een katoenen zakje bij zich en deze werd aan een bord met haakjes gehangen.  In het zakje zat een tjiftjaf.  De vogel werd voorzien van een ring, hij werd gemeten en er werd gekeken of hij een broedvlek had. Dit was niet het geval, dus het bleek om een mannetje te gaan. De vogel werd gemeten en gewogen en weer vrij gelaten. Deze tjiftjaf woog 8,2 gram.

Broedvlek

Er werd een korte uitleg over een broedvlek gegeven. De vogels die broeden plukken hun buik kaal en de buik wordtde mannen van het ringstation dik en warm zodat ze goed de eitjes warm kunnen houden. Bij bijvoorbeeld de tjiftjaf broedt alleen het vrouwtje en konden we dus mooi zien dat deze vogel een mannetje was.

Meten is weten

Even later kwam Jan met 3 zakjes binnen. In het eerste zakje zat een tuinfluiter. Het verschil tussen man en vrouw is niet te zien en ze broeden ook beide. Dus het geslacht werd als onbekend genoteerd. De vogel werd wel geringd en gemeten en gewogen hij was 17,4 gram. Er werd ook naar het vetpercentage gekeken. De huid van een vogel is zo dun dat je het vet kunt zien zitten. Het vet metenpercentage was nul. Heel begrijpelijk in deze drukke tijd met jongen verzorgen. De tweede vogel was een zwartkop vrouw. Dat is aan het uiterlijk te zien. De vogel was al geringd, dit noemen ze een terugvangst. Dit beestje woog 18 gram.Het laatste zakje werd geopend en daar kwam een winterkoning uit. Ook een vrouwtje met broedvlek. De winterkoning was ook al geringd en was dus ook een terugvangst. Het winterkoninkje woog 10,1,gram. Op goede vangst dagen vangen de ringers 30 tot 40 vogels, van goudhaan tot grote lijster. Dit vangen gebeurt met mistnetten.

Na de koffie kreeg de groep een rondleiding door de eendenkooi. Er werd uitleg gegeven hoe de kooi vroeger functioneerde. Het was  mooie en leerzame morgen. Een genot voor iedere vogelaar!uitzicht op de eendenkooi

Judith.