Wandelen door het brongebied van de Drentsche Aa

Er werd slecht weer verwacht voor zondag 27 oktober 2013: felle buien soms met onweer en harde wind. Niet bepaald het meest ideale wandelweer. Maar ook nu  weer bleek dat je niet altijd moet luisteren naar de media die normale weersomstandigheden tegenwoordig snel tillen naar het niveau van oranje codes en andere onheilsprofetieën. De elf wandelaars gingen toch, ondanks de wat grijze regenachtige morgen. En die keuze betaalde zich uit in een prachtige wandeling onder heerlijke wandelomstandigheden: afwisselende wolkenluchten, frisse wind, buitje en later op de dag veel zon.

Boswachterij Hooghalen

Boswachterij Hooghalen

De wandeling bestond uit etappe 2 en een deel van etappe 3 uit de wandelgids “Loop van de Drentsche Aa”. De route begon op de parkeerplaats van het Herinneringscentrum even buiten Hooghalen en eindigde een paar kilometer buiten het dorpje Amen bij een brug over het Amerdiep met als tussenstop het sfeervolle bluescafé “De Amer”  in het dorpje Amen. De afstand was ongeveer 19 kilometer.

 

De eerste paar kilometers bestaan uit een wandeling door het zonnestelsel. Langs de route die je naar de locatie van het voormalig concentratiekamp Westerbork brengt geeft Radiosterrenwacht Hooghalen info over het heelal. Dan staan we plotseling voor de ingang van het voormalig Kamp Westerbork. En dat is indrukwekkend. De route gaat niet over het kamp maar er deels langs. In de aangrenzende bossen vinden we de restanten van de waterzuivering die de Duitsers aanlegden om te voorkomen dat

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

ongezuiverd afvalwater in het Amerdiep terecht zou komen. We zien hier ook omgewoelde grond. Wilde zwijnen? De route gaat dan door de kleurrijke (de herfst is duidelijk aanwezig) staatsboswachterij Hooghalen om dan uit te komen in het brongebied van het Amerdiep : Holmers Halkenbroek. Vanaf een 16 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over dit gebied. Op de flanken van dit beekdal lopen we langs houtwallen met daarop oude en grillige eiken. Van het Amerdiep zelf zien we niet veel. De beek laat zich nauwelijks zien. Gebrek aan regenwater zal de oorzaak wel zijn. In Amen drinken we koffie in het bluescafé De Amer. Het is er druk. Blues Culture geeft een concert. Het aangrenzend zaaltje zit propvol. Gelukkig mogen we in het café zitten en een kopje koffie drinken. Het laatste deel van de

Koffie drinken in blues cafe De Amer

Koffie drinken in blues cafe De Amer

route is het mooist. De wandeling gaat door een goed bewaard beekdalletje van het oude Amerdiepje: zompige hooilandjes, oude houtwallen en een kronkelende beek. Als door een wonder gespaard gebleven in tijden van grootschalig denken, snelle waterafvoer en ruilverkavelingen. Na vijf uur wandelen bereiken we het de brug over het nieuwe Amerdiep, het eindpunt van deze mooie route.