Mooie zwerftocht rond en over het Hijkerveld

De tweede wandeling al weer van dit jaar. Na de omgeving van IJhorst verkennen we ( zondag 12 maart ) het uitgestrekte Drentse Hijkerveld. Door vier afzeggingen is de groep met negen wandelaars misschien wat aan de kleine kant, maar wat maakt het uit. Om 08.00 u starten we vanaf de parkeerplaats aan de Hijkerweg, een paar kilometer ten noorden van het mooie Drentse dorp Hijken.  Het is nog behoorlijk koud, een graadje of vier, maar de zon schijnt a2-kopieen met dit pittige frisse voorjaarsweer is het heerlijk wandelen. We lopen een route uit het boekje “Dwalen door Drenthe” , daar staan wandelingen in van rond de 15 kilometer, vooral over zandpaden. De schrijver Rob Wolfs garandeert tijdens zijn uitgezette tochten zelfs 85 % zandpaden.  Deze route vormt hierop een uitzondering, maar storend is het allerminst. De wandeling van 17 kilometer gaat namelijk voor een behoorlijk deel over (geasfalteerde ) fietspaden. Dat loopt wel lekker! Goed, dat we  vroeg zijn begonnen, we komen nauwelijks fietsers tegen. Later op de morgen wordt dat iets anders, maar het zijn er niet veel.

 

a10

Open vlakte 

We lopen eerst langs het bekend “Hertenhuisje” en na het passeren van de schaapskooi en het ( nog gesloten) informatiecentrum bereiken we de immense vlakte van het Hijkerveld. Het is een weids heidegebied met talloze vennen en veenresten. Dit is het Drenthe van 100 jaar geleden! Een schaapskudde zien we niet (zondagsrust?), een kudde Schotse Hooglanders kruist wel ons pad. Met kalfjes. De Schoonebekers (schapen)  en de Hooglanders (runderen) hebben hier de taak het gebied open te houden. Dat lijkt wel te lukken, er staan nauwelijks bomen in het terrein. Wat wel opvalt is de kleur van het gebied: die is goudgeel van het pijpenstrootje en andere grassen. Zoals op zo veel andere plekken in ons land is de heide aan het vergrassen.

Uitzicht vanuit vogelkijkhut Diependal

Uitzicht vanuit vogelkijkhut Diependal

Diependal 

Het zuidelijke deel van de route brengt ons langs bos, heide en vennetjes. Na twee erg vlakke kilometers door boerenland lopen we recht op de vloeivelden van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje af. Diependal heet het waterrijke gebied. Het is een vogelparadijs. Vanuit een hele mooie vogelkijkhut zie je al die vloeiveldjes liggen. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot natuurreservaten met een unieke fauna. Om in de hut te komen moet je door een erg lange en soms behoorlijk donkere tunnel en dan de trap op. Een bijzondere ervaring !

Kortewegse Bos

De route loopt dan langs de westelijke rand van de vloeivelden. Een smal pad met veel bramen. Zo bereiken we het Kortewegse Bos. Dit landgoed wordt ook wel Sterrenbos genoemd.  De paden lopen namelijk allemaal vanuit een zelfde punt het bos in. Onderweg zien we steeds een bankje in het midden van het bos staan. We lopen er steeds omheen. Het bos heeft plekken met erg mooi hakhout. We zien percelen met hakhout van krentenbomen, wel redelijk uniek.  Je herkent hakhout altijd aan de bomen die veelstammig uitgegroeid zijn. Na

Schoonebeker heide schaap

Schoonebeker heide schaap

het bos komen we uit op de weg tussen Smilde en Hooghalen.  Hier lopen we 800 meter over het fietspad tot we weer het Hijkerveld in kunnen. Onderweg genieten we van een kudde schapen met een heleboel lammetjes. Lopend over de vlakte en kijkend in de verte valt op, dat je hier weinig horizonvervuiling hebt. Het enige obstakel dat opvalt is de zendmast van Smilde. Maar ja, die hebben we al lang geaccepteerd, die hoort gewoon bij het Drentse straatbeeld. Toen een aantal jaren geleden de mast in brand vloog en instortte was heel Drenthe van slag. Uiteindelijk komen we weer in de buurt van het “Hertenhuisje” uit en lopen met een voldaan gevoel terug naar de parkeerplaats. Een erg mooie wandeling. We hadden alles mee: het heerlijke wandelweer, een prachtig natuurgebied en de sfeer onderweg was erg goed. Volgend seizoen gaan we weer wandelen. Waar is nog niet bekend. In ieder geval op een hele mooie plek.