Leerzaam en boeiend bezoek aan De Kooi

kooi-2Op zaterdagmorgen 22 april bracht een 8-tal geïnteresseerden een bezoek aan Eendenkooi Haasjes aan de Klinkerweg te Hasselt.  Deze eendenkooi wordt beheerd door Stichting Vogelringstation “De Kooi” te Staphorst. Deze stichting houd zich bezig met het ringen van in het wild levende vogels en legt deze gegevens vast t.b.v. wetenschappelijk onderzoek op landelijk niveau. Per jaar wordt deze locatie door ruim 40 soorten bezocht.

Na aankomst werd eerst genoten van een kop koffie / thee met een stuk heerlijke kruidkoek. Daarna gaf Judith een duidelijke uitleg over het nut van het ringen van vogels en het verzamelen van allerhande gegevens van de vogel. Zij liet ook aantal kort daarvoor gevangen vogels de revue passeren. Ook werden veel andere wetenswaardigheden over de vogels uitgewisseld.

Hierna werd het stokje overgenomen door Jan Westera, die de aanwezigen een ruime uiteenzetting gaf van de kooi-1eendenkooi zelf, met allerlei gebruiken en werkwijzen. Ook werd een gedeelte van de kooi bekeken. Daarna kwam de bijenstal een de beurt. Door het koude weer en de harde wind vlogen er niet veel rond doch dat werd ruimschoots goedgemaakt door een duidelijke uitleg over het leven van een bijenvolk en de daarbij horende problematiek.

 

Even na 12.00 uur was het bezoek ten einde en gingen de bezoekers weer huiswaarts. Al met al een zeer geslaagde excursie.

Teo Schmidt.