Rondje Dwingelderveld : 21 kilometer wandelgenot

Zondagmorgen 28 april 2019 .Met zijn dertienen zijn we vanmorgen. Jammer genoeg twee afmeldingen.  Om 08.30 u. lopen we de parkeerplaats bij de Boslounge in Spier af. Het weer is goed,  ideale temperatuur van rond de 12 graden. De regen die voorspeld is lijkt ver weg.  We gaan vandaag een pittige wandeling maken van bijna 22 kilometer. We lopen langs de randen van het immens grote heidegebied, dat Dwingelderveld wordt genoemd. Het is een van de grootste natte heideterreinen van West-Europa en het wemelt van de kleine gebiedjes die allemaal een eigen naam dragen.

Kraanvogels

Op onze route passeren we o.a Holtveen, Benderse, Anserdennen,  Davidsplassen en Moordenaarsveen. Allemaal plekken met een eigen verhaal.  Lopend langs de randen van Benderse vliegen twee kraanvogels over en we zien een boompieper als een parachute naar beneden komen.  De prachtige plek bij de vernieuwde schaapskooi van Ruinen ( uitkijktoren, nieuwe kooi en klein informatiecentrum met toilet) is een ideale plek voor een koffiestop.  We hebben dan 9  kilometer op de stappenteller. In de verte dwaalt de herder met zijn kudde. Verder is het vooral de stilte die opvalt.  Via het fietspad lopen we richting de Anser Dennen.  We houden de rand van het open terrein aan en lopen langs de Davidsplassen richting de radiotelescoop, gebouwd in 1955 en ooit de grootste van wereld.

Wandelen in een groep 

Inmiddels hebben we 16 kilometer gelopen. Niemand heeft nog het gevoel dat ie een heel eind gewandeld heeft. Kuieren met een groep heeft voor- en nadelen.  Om met het nadeel te beginnen.  Je kijkt minder om je heen.  Al gauw loop je met iemand te praten en dat is vaak heel erg gezellig, maar de kans dat mooie dingen aan je voorbij gaan is groot. Het voordeel is, dat je in een groep veel makkelijker loopt.  Vooral als de sfeer in de groep relaxed is en iedereen zich prettig en ontspannen voelt.  Het laatste deel van de route ervaren we ook als een ´makkie´. Na 4 uur en 15 minuten komen  we bij de Boslounge aan.  De koffie/ chocolademelk gaat er goed in !  Als we bij de auto´s aankomen begint het te regenen. Perfecte planning !