Diapresentatie Aaldrik Pot : vogelwachter op Rottumerplaat

Historisch moment! Het is donderdagavond 2 maart 2023. We organiseren voor het eerst een lezing in De Baron in Dedemsvaart. Geen Vechtdal College meer, waar we altijd gastvrij werden ontvangen, maar voor ons een nieuwe locatie midden in het hart van Dedemsvaart. De zaal is prima, het grote scherm fantastisch en in de pauze een lekker kopje koffie of thee.

Lang geleden

Het is een poos geleden dat we gastsprekers hadden. Om precies te zijn: 13 november 2019. Vier fotografen uit onze vereniging vertelden over hun passie. Toen sloeg Corona toe en daarna raakten we wat lezingen betreft van de leg, maar ook in twijfel. Zullen we wel doorgaan met het houden van lezingen? Is er nog wel belangstelling voor ? Uiteindelijk besluiten we als bestuur om het een keertje te proberen. Tenslotte las je in de media weer allerlei uitnodigingen voor lezingen, workshops en cursussen. Dus waarom wij niet ?

Vier maanden op Rottumerplaat

We zijn op die bewuste donderdagavond in maart blij met de komst van Aaldrik Pot. Aaldrik is een geweldige natuurkenner, columnist, dassenspecialist, schrijver van een mooi diersporenboek en ook een enthousiaste en vlotte prater. Bovendien maakt hij mooie foto’s. Allemaal voorwaarden voor een boeiende avond. De zaal in de Baron is met 55 belangstellenden dan ook goed bezet. In 2019 mocht Aaldrik samen met partner Nicolettte vier maanden verblijven op het onbewoonde en ongerepte Rottumerplaat. Niet als toerist, maar als vogelwachter. Dat betekent dag in dag uit hard werken. De lezing begint met een omschrijving van het eiland en de woonomstandigheden. Er staat een ( slecht geïsoleerd) huis met tuintje, de boodschappen komen met de boot, brood moet je zelf bakken, het sanitair is verre van luxe, enz. Maar wat staat daar tegenover ? Vier maanden genieten van de planten, de vogels, de vergezichten, de luchten, het licht en nog veel meer. “En elke dag gebeurt er wel iets bijzonders”. In de ornithologie is meten weten, dus moeten vogels, nesten en eieren geteld. Rottumerplaat telt 47 soort broedvogels. In de trektijd is het helemaal feest. Duizenden vogels trekken langs de kust naar het noorden. Per dag worden gemiddeld 40 soorten waargenomen. Alle gegevens van vier maanden waarnemen worden genoteerd en later verwerkt in grafieken en diagrammen. Als je die administratie ziet vraag je je meteen af, of Aaldrik en Nicolettte wel tijd hebben gehad om gewoon eens helemaal niets te doen.

Kolonies van zilver- en kleine mantelmeeuwen worden minutieus in kaart gebracht, aantal vogels, nesten, legselgroottes, aantal uitgevlogen jongen, alles wordt genoteerd. Over getallen gesproken: 651 zilvermeeuwen en 2447 kleine mantelmeeuwen worden geteld ! Naast de meeuwen in de lezing ook veel aandacht voor de flora, de insectenwereld, scholeksters, eidereenden, grauwe ganzen en nog veel meer. In hun boek “Terug naar Rottumerplaat” doen Aaldrik en Nicolette in woord en beeld verslag van hun dagelijks leven op een onbewoond eiland. (29,95 euro)