Landschap Overijssel gaat in de komende maanden in het Reestdal hakhoutpercelen herstellen en esranden (opnieuw) beplanten. De werkgroepen landschapsbeheer van nwg de Reest en een werkgroep van Natuurbeschermingsvereniging IJhorst/Staphorst zijn gevraagd om hier aan mee te doen.
Achtergrond en aanleiding
Eeuwenlang is er in het gebied gebruik gemaakt van een hakhout cultuur. Nadat een hele periode geen gebruik is gemaakt van hakhout heeft in de jaren ‘90 Landschap Overijssel samen met betrokken vrijwilligers weer de hakhoutcultuur geprobeerd terug te brengen. Echter, de eiken in de bossen lopen soms niet meer uit. In enkele gevallen is dat door ouderdom, soms ook door reeënvraat of verdringing door andere soorten.
De randen van de akkers waren meestal steilrandjes en hadden soms een flink hoogteverschil met de omgeving. Om erosie te voorkomen werden de esranden vaak ingeplant met struiken en heesters. Dit voorkwam tevens dat vee makkelijk de akkers kon oplopen en de oogst kon aantasten. Op de esranden in het gebied zijn tegenwoordig helaas nauwelijks of geen struiken en bomen meer aanwezig.
Doel
Door het aanplanten van eiken krijgen de hakhoutpercelen weer het karakter en specifieke soortensamenstelling die de percelen eeuwenlang hebben gehad. Het beplanten van de steilranden zorgt niet alleen voor een zeer fraai aanzicht van het landschap; ook vormen ze een zeer waardevol element in het leefgebied voor vogels en insecten.
Uitvoering
De hakhoutpercelen wil het Landschap zoveel mogelijk ontdoen van Amerikaanse vogelkers en inplanten met (autochtone) eiken. De esranden worden beplant met soorten als meidoorn, hazelaar, egelantier, hondsroos en heggenroos. Het gaat in totaal om ruim 1,5 hectare, verdeeld in een aantal percelen verspreid in het Reestdal. Het aantal eiken- en bosplantsoen bedraagt 6500 exemplaren. Omdat de bodem op diverse plaatsen nogal zuur is, is bij het planten van de eiken en linden toevoeging van kalk nodig. Bovendien moeten de boompjes worden beschermd tegen reeënvraat. Het project moet in maart klaar zijn. Een hele klus, maar we doen graag mee.