Winterrogge en spelt zaaien
Het begin van het groei -en bloeiseizoen van onze akkerranden, natuurakkers en graanstroken begint altijd in oktober van het jaar daarvoor. Dan is het namelijk de tijd om wintergranen in te zaaien. In het project 2025 is plaats voor vijf graansoorten. Twee wintergranen ( winterrogge en spelt) en drie zomergranen ( zomergerst, haver en zomertarwe) Misschien nog een zesde (emmertarwe) maar dat is nog niet zeker. Alle granen zaaien we in op de mooi gelegen es van Den Westerhuis, steeds in lange stroken met een breedte van 10 tot 16 meter. De granen worden niet geoogst, het gewas blijft de hele winter staan. Na de winter worden de stroken gemaaid, zwart gemaakt en weer ingezaaid. Het zaaien gebeurt in april. Alleen voor de wintergranen wordt de grond al in oktober zwart gemaakt.
Op vrijdag 25 oktober 2024, het is een prachtige herfstdag met een zomerse temperatuur, zaaien we aan de westkant van het graspad een strook spelt en een strook winterrogge in. Tussen de twee stroken bloeit volgende jaar boekweit, maar dat gewas wordt pas in mei/juni gezaaid. Vijf vrijwilligers van de projectwerkgroep hebben er nog best een hele kluif aan. Eerst zaaien vanuit de zaaibak ( op de ouderwetse manier )en daarna het zaaigoed met hooiharken onderwerken. De grond is nat en dat is gunstig. Met de hoge temperaturen zal het zaad vrij snel gaan ontkiemen. Dat allerlei vogels ( fazanten, kraaiachtigen, duiven bijvoorbeeld) hier nog een graantje zullen meepikken is niet erg.
Uit ervaring weten we dat er genoeg graan zal opkomen. Trouwens, een beetje ruimte tussen het graan is gunstig voor de ontwikkeling van akkerkruiden. Gedurende de wintermaanden zijn de stroken opvallend groen. Wintergraan ontwikkelt zich snel na het zaaien, maar stopt dan tot het voorjaar met de groei.
Meer weten over winterrogge in het Reestdal ?