De bonte vliegenvanger is dol op nwg- nestkasten

eieren bonte vliegenvangerEr is al heel wat afgeschreven over dit mooie vogeltje. Berichten in de media in 2006 waren ronduit alarmerend en verontrustend. De bonte vliegenvanger zou over een aantal jaren in veel bossen niet meer voorkomen. Oorzaak: gebrek aan eiwitrijk voedsel (lees: rupsen) in de periode dat de jongen moeten worden gevoerd. Door het veranderende klimaat komt de rupsenpiek in de bossen voor de vliegenvangers te vroeg. Vroeger viel die piek rond 15 mei, nu is dat tien dagen eerder. En dan hebben de vliegenvangers nog geen jongen. Ze zitten dan nog op hun eitjes of hetvrouwtje op nest broedsel is nog niet compleet. Bonte vliegenvangers komen uit West-Afrika en na een vlucht van meer dan 4000 kilometer arriveren ze hier rond 20 april. Het vrouwtje legt vaak zeven eitjes, elke dag één en doet er 13 dagen over om ze uit te broeden.

Momenteel zijn er vrouwtjes die leggen, er zijn er die broeden en er zijn kastjes waar al jongen in zitten. Wat opvalt zijn de aantallen. Het lijkt wel alsof er nog nooit zo veel bonte vliegenvangers zijn geteld! Van vier nestkastcontroleurs hebben we al gehoord, dat veel kastjes zijn bezet door bonte vliegenvangers. Wat blijft er dan van bovengenoemde theorie over? Klopt die niet? Of passen de vliegenvangers zich aan en broeden ze steeds vroeger?

jonge bonte vliegenvangers net uit het eiWe beschikken over gegevens die dit bevestigen. Voor 1995 waren de eerste jonge bonte vliegenvangers ringklaar in de eerste week van juni, de laatste jaren worden er regelmatig jongen geringd in de laatste week van mei. Uitgehongerde jongen worden niet of nauwelijks in kasten aangetroffen. Het lijkt er dus op, dat de ouders na de rupsenpiek toch nog genoeg eiwitrijk voedsel kunnen vinden. En ze zijn de laatste jaren bezig om vroeger met broeden te beginnen. Het lijkt erop, dat de doemdenktheorie uit 2006 voor onze regio de prullenbak in kan.