Vier gewassen op de Zuidberg 16 juni 2011

De Zuidberg halverwege juniHalf juni ligt de akker er prachtig bij. De winterrogge ontwikkelt zich erg goed. Van de vier gewassen is dit graan het verst in de ontwikkeling. Nog even en de karakteristieke goudgele kleur is te zien. Haver is erg moeilijk te ontwaren, want het wordt overwoekerd door bladrammenas. Wel een mooi gezicht trouwens. Bladrammenas is een groenbemester die twee jaar geleden als groenbemester is ingezaaid. Het inzaaien van boekweit,vorige maand, is erg goed gegaan want het vormt nu een dik tapijt van groene plantjes. De kenmerkende rode stengels vallen direct op. Spelt is wat minder goed opgekomen dan winterrogge, maar er staat genoeg om het goed te kunnen bekijken. Aan de kleine paadjes tussen de gewassen is te zien, dat er wandelaars zijn die de gewassen van dichtbij bekijken of fotograferen. Dat is prima, het komt de educatieve functie van dit project alleen maar ten goede. De regen heeft de es goed gedaan.  Over een poosje kijken we weer even.

opm. De Zuidberg is een akker(es) en eigendom van Landschap Overijssel. De organisatie heeft in samenwerkingwinterrogge met de natuurwerkgroep de Reest vier landbouwgewassen ingezaaid. De natuurwerkgroep heeft vier infopaneeltjes gemaakt en geplaatst. Het is de bedoeling, dat deze gewassen ieder najaar/voorjaar worden ingezaaid. De es ligt langs het kerkenpad tussen het kerkje van Oud-Avereest en de Reest.