Veentjes hebben weer licht.

opslag moet weg bij veengatenOp deze zaterdagmorgen was het druk in De Veentjes in het zuidelijke deel van De Haardennen. Gewapend met beugelzagen en takkenscharen verspreidden zich zo’n twintig vrijwilligers over dit gebied, waar tientallen oude veengaten liggen. In de tweede wereldoorlog zijn deze veenputten gegraven. Oorzaak? Gebrek aan brandstof. En dan is turf altijd nog een mooi alternatief. Zo werd er in die jaren op tientallen plekken turf gestoken. Nu, meeropslag rondom veengat dan 60 jaar verder, zijn veel putten dichtgegroeid, overwoekerd of liggen vol met blad en dood hout. De meeste gaten liggen  in het bos. De natuurwaarden zijn erg laag. De werkgroep landschapbeheer heeft in de afgelopen jaren echter een groot aantal van deze veentjes weer hersteld. Leeggebaggerd en opslag van bomen en struiken verwijderd. Er liggen dan ook  prachtige exemplaren in het terrein. Vol water, vaak met een bijzondere flora. In het voorjaar en in de zomer barst het hier van de heikikkers en groene kikkers. Een aantal van de veengaten kreeg de laatste tijd door de snelle aanwas van werken met de takkenschaarboompjes en struiken te weinig licht. Dus moest deze opslag worden verwijderd. Aan het eind van de morgen kon de werkgroep tevreden kijken naar een groot aantal open veengaten, waar straks naar de winter de waterflora weer krijgt wat het nodig heeft: zonlicht.

Meer info over veenputten.