Winterrogge op de Zuidberg

winterrogge op de ZuidbergOp de Zuidberg, een mooie bolvormige akker (es) achter het kerkje van Oud-Avereest heeft Landschap Overijssel in samenwerking met de natuurwerkgroep de afgelopen twee jaar vier landbouwgewassen ingezaaid: boekweit, haver, spelt en winterrogge. De door de natuurwerkgroep gemaakte infopaneeltjes hadden veel belangstelling van voorbijkomende wandelaars. Er was echter steeds sprake van een (ecologisch) probleem. Op de es was het jaar voorafgaand aan dit project bladrammenas ingezaaid. Deze groenbemester en vlindervriendelijke plant vriest volgens de kenners in een beetje strenge winter helemaal af. Op de Zuidberg bleek dit niet het geval. Gevolg: de vier ingezaaide gewassen werden in de afgelopen jaar steeds gedomineerd door zaailingen van bladrammenas. Omdat we graag vier stroken mooi bloeiende gewassen willen, hebben we besloten om op de es dit seizoen alleen met winterrogge te verbouwen. Winterrogge staat mooi dicht en zal de bladrammenas hopelijk in het komende groeiseizoen verstikken. De winterrogge is in het afgelopen najaar ingezaaid. De es is nu bedekt met een mooi groen tapijt van de frisgroene sprieten van de winterrogge.