Heide weer bevrijd

heide schonenTien leden van de werkgroep landschapsbeheer zagen zaterdagmorgen rond de klok van 12.00 uur voldaan om zich heen. Een heideveld in het zuidelijk deel van de Haardennen zag er aan het begin van de morgen nog heel anders uit: veel opslag van berkenboompjes, vuilboompjes en grove dennen. Op een aantal plekken leek de struik- en dopheide de strijd om de Berkenopslagmacht te verliezen. Op de heide wordt voortdurend eenĀ  struggle for live gevoerd met een voorspelbare uitslag. De heide zal altijd verliezen. Het bos zal zegevieren. Gelukkig bestaat er nog zoiets als de werkgroep landschapbeheer van de nwg. Die kan (net als beheerder Landschap Overijssel) niet leven bij de gedachte dat de karakteristiekeTijd voor de soepheideflora en -fauna verdwijnt. Dus worden op een zaterdagmorgen in oktober honderden boompjes de grond uit gespit en in de bosrand gegooid. Nieuwe kansen voor de heide!

De derde werkmorgen dit seizoen is zaterdag 10 november. Dan wordt een houtsingel afgezet.