Bladrammenas is de baas op de Zuidberg

bladrammenas op de ZuidbergEen paar jaar geleden plaatsten we vier zelfontworpen infopaneeltjes over vier verschillende landbouwgewassen op De Zuidberg, de es langs het kerkenpad achter de Reestkerk van Oud-Avereest. Landschap Overijssel zaaide winterrogge, spelt, haver en boekweit in. De paneeltjes vertelden erover. Toen al bleek dat bladrammenas, in een eerder jaar als groenbemester gebruikt, nog steeds de dienst uit maakte. Overal dook het plantje c3op, toch kregen de vier gewassen kansen om in groei en bloei te komen. Dit jaar plaatsten we de paneeltjes in april en Landschap Overijssel leverde het zaaigoed en zaaide de akker in. En wat zien we nu? De hele akker is bedekt met bladrammenas. Alleen de winterrogge aan de westkant van de es staat er goed bij. Boekweit moet je zoeken, het is er wel. Van haver en spelt is niet veel terecht gekomen. Wat wel erg mooi is, zijn de akkeronkruiden: klaproos, korenbloem, wikke en overal c4kamille. zo valt er toch nog veel te genieten. Dat de akker nu erg fotogeniek is blijkt wel uit de talloze kleine paadjes die fotografen hebben gemaakt om dichter bij de planten te komen.