Werkgroep landschapsbeheer knot wilgen

Het was maar goed, dat we vorige week zaterdag 10 januari besloten om niet in het Reestdal aan het werk te gaan. Wilgen knotten in zware windstoten en regen is gevaarlijk en niet leuk. Terwijl dit onderdeel van landschapsbeheer juist zo mooi kan zijn. Afgelopen zaterdag 17 januari dus de herkansing. Het weer was schitterend: lekker fris temperatuurtje, geen wind en een heerlijk winters zonnetje. De ongeveer 20 wilgen aan Het Krok bij De Mulderij, ten noorden van de begraafplaats bij Dedemsvaart moesten er aan geloven. De knotploeg bestond deze morgen uit elf personen, Landschap Overijssel leverde weer prima werkmateriaal: ladders, zaagjes en snoeischaren. De knotwilgen staan in reservaatsgebied van Landschap Overijssel. In de natte hooilanden langs de Reest staan er nog een stuk of zestig, deze worden volgende winter geknot.

Aan het eind van de morgen waren 15 wilgen van hun tenen bevrijd en stonden ze er weer mooi bij. De kleine groep maakt de klus verder af. Vrijwilligers van het ooievaarsbuitenstation De Lokkerij waren aanwezig om wilgentwijgen te verzamelen. Met deze buigzame takken worden ooievaars nesten gemaakt of hersteld.

Op de tweede zaterdag van februari gaat de groep beginnen met het afzetten van een houtwal langs de Schapendrift bij Den Huizen.