De gierzwaluw is weer in het land

Johan Tinholt is gek op zwaluwen. Vooral de gierzwaluw en de oeverzwaluw volgt hij op de voet. Hieronder een eerste verslag van zijn ervaringen dit seizoen (2016).
Op donderdag 14 april 2016 zag ik voor het eerst dit jaar 2 Gierzwaluwen boven mijn huis vliegen. Dat was uitzonderlijk vroeg, nog nooit zag ik zo vroeg in april Gierzwaluwen.
Ook op 20 april zag ik 2 Gierzwaluwen boven mijn huis vliegen. Het is natuurlijk niet duidelijk of dat dezelfde twee waren.
Op 22 april zag ik ‘s middags 4 Gierzwaluwen vliegen, en ‘s avonds kwam 1 Gierzwaluw in mijn nestkast 26, de eerste dit jaar. Dat is op precies dezelfde datum als verleden jaar. Maar wel weer 4 dagen eerder dan in het verleden.
In de tussentijd weet ik het niet zeker, maar verschillende dagen heb ik geen Gierzwaluw gezien, dus misschien was hij wel weer enkele dagen weg. Door het koude weer van de afgelopen week kan hij wel weer een eind terug vliegen. 28 april om 20.30 uur is die Gierzwaluw wel weer zijn nestkast 26 binnen gevlogen, en even later was er een tweede Gierzwaluw. Duidelijk was het dat hij naar nestkast 30 wilde. Die heb ik toen snel geopend. Om 20.45 uur vloog ook deze Gierzwaluw die nestkast binnen, dus op dit moment zijn 2 Gierzwaluwen aangekomen in onze kolonie.
Een klein beginnetje, en morgen is het toch al 29 april. Tijdens het zoeken langs de lucht naar Gierzwaluwen, zag ik vanavond 3 Lepelaars voorbij vliegen naar het oosten. Nog nooit eerder boven Dedemsvaart gezien. Zo zie je maar, hoe verrassend vogelen soms kan zijn.
Intussen heb ik nog geen Oeverzwaluwen nabij het Industrieterrein van Dedemsvaart gezien, helaas.
Wel kan ik melden dat ik de eerste Huiszwaluwen op 21 april gezien heb. Bij ons in de buurt zitten heel wat nesten van Huiszwaluwen, dus vanaf 21 april zie ik er regelmatig wat rond vliegen. Ook hier geldt, dat door het koude weer ze af en toe bijna niet te vinden zijn.
16 mei 2016 zijn de eerste eitjes bij de Gierzwaluwen gelegd. In de beide nestkasten met camera’s lag een eitje. Door het koude weer van de laatste dagen zijn de Gierzwaluwen veel in de nestkasten. Blijkbaar vinden zij het ook te koud, en waarschijnlijk zijn er maar weinig vliegjes in de lucht om te vangen. Ze rusten dus veel uit op het nest, en wat er ook op het nest gebeurt, dat zijn de paringen.
Na een langzaam begin van dit broedseizoen, is nu dan toch een groot deel van de vogels binnen.
De eerste Gierzwaluw was op 22 april dan wel mooi op tijd binnen, de andere vogels waren later. Toen begin mei de temperatuur wat opliep, kwamen de Gierzwaluwen snel in hun nestkasten. Ik denk, dat er op dit moment nog 3 nestkasten onbezet zijn. Tijdens de lange winter met de gevaarlijke trektocht zullen er ongetwijfeld een aantal verongelukken. Dus de kolonie is al behoorlijk compleet.
Nu het op dit moment ook weer iets warmer is, vliegen ze al gierend weer rond. Normaal gesproken of gemiddeld worden de eerste eitjes van Gierzwaluwen op 15 mei gelegd, dus dat komt weer prima uit dit jaar.

Graag houd ik jullie op deze manier wat op de hoogte van de voortgang van mijn kolonie Gierzwaluwen.