Coby als ambassadrice van de Drentse natuur

Op dinsdagavond 29 maart was de aula van het Vechtdal College goed gevuld.  Bijna 50 belangstellenden waren afgekomen op het verhaal van Coby Koops uit Beilen. Coby geniet grote bekendheid in Drenthe onder de naam Coby de Natuurkieker. Ze heeft een prachtige website en door haar bijdrage aan het natuurprogramma Roeg ( RTV Drenthe) maken kijkers kennis met Coby’s hartstocht voor alles wat groeit en bloeit in de mooie Drentse natuur. In 2014 verscheen haar boek “Natuurkieker in Drenthe”

Enthousiast 

“Natuur beleven vind ik het belangrijkst. Ga maar eens gewoon op een mooi plekje zitten en heb geduld, er gebeurt altijd wel wat. Ik kan dan genieten van hele kleine dingen. Als ik dan ook nog een mooie foto heb gemaakt ben ik helemaal gelukkig. Ik vind het ook erg leuk om mijn ervaringen met anderen te delen. ”  Als Coby praat doet ze dat met groot enthousiasme. Ze is volledig zich zelf. En de zaal geniet. Niet alleen van haar mooie verhalen en anekdotes, maar zeker ook van de vaak unieke foto’s. Een voorbeeld hiervan is een mooie serie van torenvalken met als toetje een foto van zes jonge torenvalken, allemaal op de rand van de kast.  Algehele hilariteit in de zaal.

Coby fotografeert van dichtbij en veraf 

Coby is van alle markten thuis. De macrolens wordt net zo makkelijk gebruikt als de telelens en overal zit een verhaal bij. De onvolledige metamorfose van een libellelarve naar volwassen libel is prachtig om te zien. En een serie over adders brengt bijzondere weetjes aan het licht. Iedere adder heeft een eigen patroon van lijnen op de kop. Ze zijn dus allemaal verschillend. Wel eens een geeuwende adder gezien? En dat tongetje,dat steeds in en uit gaat, Coby vertelt over het hoe en waarom. Vanuit vogelkijkhutten (in Drenthe heb je hele mooie) zie je de mooiste vogels. Opnames van een geoorde fuut,  ( Wat is dat een prachtige bijna tropisch aandoende vogel, en die zit in Drenthe! ) een brakende roerdomp, je ziet prachtige dingen. Geen gestreste vogels, want ze hebben je niet door. Een kijkje in een kokmeeuwenkolonie. De felle verdediging van de kolonie levert voordelen voor andere vogels op. De geoorde fuut bijvoorbeeld profiteert hiervan. En zo gaat het maar door. Als een echte ambassadrice vertegenwoordigt Coby de  Drentse natuur op indrukwekkende wijze.

Boodschap 

Toch is de wereld die Coby ons laat zien niet de ver van mijn bed show. Sterker nog, iedereen kan zien wat Coby ziet en beleeft. Alleen… doen we dat? Misschien is dat tussen de regels door ook wel de  belangrijkste boodschap van deze avond. Het mooie is zo dichtbij, maar we zien het niet. We jakkeren door ons leven, vliegen naar de meest spectaculaire oorden in de wereld, maar zien de merel in de tuin niet. Daarom zijn gedreven natuurliefhebbers zoals Coby Koops belangrijk voor ons. Ze leren ons anders te kijken. Het is allemaal niet zo ver weg en je moet leren om het mooie in je omgeving te ZIEN. Begin maar eens in je tuin, als die nog niet betegeld is of een grasmat van kunstgras heeft. Neem er de tijd voor en je zult merken dat er in je regio erg veel valt te genieten. Bedankt Coby, voor de mooie en leerzame avond!