Wandelen : genieten van het mooie beekdal van de Aalderstroom

Wandelen tussen de essen en de hooilanden foto Roel Kouwen

Wandelen tussen de essen en de hooilanden
foto Roel Kouwen

De eerste langeafstandswandeling van dit seizoen was meteen een topper. Onder prima omstandigheden startten vijftien wandelaars vanaf de brink in Oud-Aalden voor een prachtige tocht over de flanken van het beekdal van de Aalderstroom.  Deze Drentse beek is natuurvriendelijk ingericht en meandert weer als vanouds door het landschap.

Beekdal van de Aalderstroom foto: Jose Batterink

Beekdal van de Aalderstroom
foto: Jose Batterink

Landschapselementen

Een beetje jammer is dat je de beek tijdens deze wandeling nauwelijks ziet,  maar van het uitzicht op het beekdal kunnen we  gedurende de route regelmatig genieten. Natte hooilandjes, houtwallen, ruige hoekjes, poelen, moerasbosjes,  typische landschapselementen van de Drentse beekdalen, we komen ze allemaal tegen. De route loopt op de rand van en door het overgangsgebied van natte graslanden ( de maten) naar droge zandgronden (de essen). Prachtig wandelen door een half-open landschap, het landschap waar de meeste wandelaars zo van houden.

Het is hier erg stil 

Het meest zuidelijke punt van de route is het voormalige landgoed De Klencke, nu in beheer van Natuurmonumenten. Hier lopen we door statige lanen met hele oude eiken of beuken. In de verte zien we de voormalige havezate liggen. Daarna lopen we noordwaarts weer langs de randen van dat mooie beekdal. Het is hier prachtig. Veel stilte, het landschap ademt de sfeer van zo’n honderd jaar terug. We komen nauwelijks mensen tegen.  Via de Aalder Esch bereiken we na 14 kilometer wandelplezier Oud Aalden. In de pannenkoekboerderij drinken we als afsluiting nog een kop koffie.  We hadden het goed met elkaar.

 

De Klencke foto Roel Kouwen

De Klencke
foto Roel Kouwen

 

 

 

 

 

Wandelroute 

De wandelroute komt uit een mooie wandelgidsje: Dwalen door Drenthe-Rob Wolfs. In dit boekje vind je 17 wandelingen op de mooiste plekken  in Drenthe. Ze zijn allemaal rond de 15 km lang. Loop je graag in Drenthe ? Kopen!wandelgids_drenthe__14_95_0-0-609-1024_300x504