Werkgroep landschapsbeheer in strijd met oprukkende bosrand

Het is een mooi heideveldje, daar langs de Nieuwe Dijk. Het witte hek vertelt dat het terreintje eigendom is van Landschap Overijssel.  Veel wandelaars trekken er door heen, want het is onderdeel van meerdere lange afstandsroutes, zoals het Maarten van Rossumpad. De heide heeft het hier erg moeilijk. De bedreigingen heten verzuring, zaailingen van vooral berk en oprukkend bos. Dat de struikheide hier bijna overwoekerd is door manshoge pollen van het pijpenstrootje komt zeer waarschijnlijk door het neerdalen van stikstof. Uitstoot van verkeer, landbouw en industrie dwarrelt het hele jaar door neer. Grassen genieten hiervan,  de heide houdt juist van armoedige grond en verpietert. Op deze zaterdagmorgen bestrijdt de werkgroep een van deze belagers: het oprukkende bos.

 

 

 

Houtwal afzetten

De heide wordt aan de westkant over een afstand van 300 meter begrensd door een brede houtwal en bos.  In de afgelopen jaren is de houtwal steeds verder richting de heide gegroeid.  Op veel plekken heeft de schaduw het voor het zeggen. Om de heidevegetatie in  de randen weer een herstart te geven kreeg de werkgroep van Landschap Overijssel de vraag de houtwal over de gehele lengte langs de rand af te zetten.a3

Mooi werk 

De (slechts) negen vrijwilligers boften deze morgen. De omstandigheden waren optimaal. Heerlijk weer, een mooie plek leuk werk en een lekkere kop soep rond de klok van elf.   Wat kun je in een morgen een hoop doen ! Zagen, slepen en takken op rillen leggen, bewegen is gezond ! Waarom melden zich niet meer mensen voor dit dankbare werk? Er zijn toch genoeg mensen achter de geraniums die hunkeren naar een zinvolle besteding van de tijd?  Wat let je……. Over een maand gaan we hier weer aan het werk. Houtwal afzetten tweede ronde.