Start Project Landbouwgewassen in het Reestdal 2016-2017

De natuurwerkgroep de Reest en Landschap Overijssel werken al een aantal jaren samen in een project waarin oude landbouwgewassen ingezaaid worden op mooi gelegen essen in de omgeving van Oud-Avereest. De bewerking van het land wordt verzorgd door Landschap Overijssel, net als de levering van het zaaigoed. Het zaaien gebeurt met de hand op de ouderwetse manier. Dit wordt gedaan door vrijwilligers van natuurwerkgroep de Reest. Bij de ingezaaide stroken plaatst de natuurwerkgroep infopaneeltjes. De ingezaaide stroken liggen langs wandelroutes.

Doel 

boekweit-website

Massale bloei boekweit

Het doel van dit project is educatief. We willen graag de relatie laten zien tussen het bewerken van land en het product dat er van gemaakt wordt. Voorbeelden: je koopt roggebrood, maar waar komt de rogge vandaan? In muesli zitten vaak havervlokken. Haver? Hoe groeit dat? Vroeger werd in de regio erg veel boekweit verbouwd. Van het meel kon je pannenkoeken bakken. Boekweitgrutten zie je in de nazomer aan de plant zitten als je er langs loopt. Bovendien is boekweit een mooi gewas, zelfs als het uitgebloeid is. Genieten van de  ontwikkeling van al die gewassen mag natuurlijk ook. Ze zijn nog fotogeniek ook. De ontwikkeling van de gewassen wordt regelmatig gefotografeerd en via de website en de Facebookpagina van de natuurwerkgroep  gepubliceerd.

Seizoen 2016-2017

In overleg met Landschap Overijssel hebben we besloten het project iets uit te breiden. De plannen zien er nu zo uit

  • De Zuidberg (es langs kerkenpad achter Reestkerk) wordt in het voorjaar ingezaaid als natuurakker. De natuurwerkgroep maakt en plaatst een (nieuw) paneeltje. De es wordt met de hand ingezaaid.
  • Misschien bestaat de mogelijkheid om het land op een ouderwetse manier te eggen met paard en ploeg.
  • Het aantal gewassen wordt uitgebreid met gerst. Ook hier plaatst de natuurwerkgroep een (nieuw) paneeltje.
  • De vijf gewassen worden in lange stroken naast elkaar ingezaaid op de oostelijke es langs het graspad tussen de begraafplaats en Den Westerhuis.
inzaaien haver gebeurt in het voorjaar

inzaaien haver gebeurt in het voorjaar

 

Het is een prachtige plek. De es heeft hier een mooie bolle vorm en leent zich erg goed voor dit project. Op de achtergrond ligt het Reestdal.