De natuurliefde van Joop Verburg kent geen grenzen

De bijna vijftig bezoekers in de goed gevulde ruimte in het Vechtdal College vallen van de ene verbazing in de andere.  Joop Verburg uit Zuidwolde vertelt over een aparte vondst.  Bij het controleren van een nestkast springt een eekhoorn in paniek weg. Op de bodem van het kastje liggen drie pasgeboren naakte en blinde eekhoorntjes.  Een unieke gebeurtenis.  Alles gaat goed.  Later ´vliegen´ ze gewoon uit.  In feite staat dit verhaal symbolisch voor de inhoud  van de avond.  Joop Verburg is voorzitter van de natuurvereniging Zuidwolde en naast een gedreven verteller ook een groot kenner van de natuur om ons heen.  Hij deelt zijn kennis graag met veel liefde en enthousiasme. En die kennis is erg groot. Vooral als het gaat om de wereld die we niet zo gauw zien, omdat we er te snel aan voorbij gaan. De wereld die je ervaart als je leert om ook wat vaker naar de grond te kijken, of naar de schors van een boom,  naar een bloeiende plant van dichtbij.  Of in een nestkast… Daar krioelt het leven. Joop maakt er prachtige foto´s van. De macro-lens is Joops beste vriend.

Eikenpage in de zon/ foto Joop Verburg

Vlinderommetje en vlindertuin 

Met de wandeling ´het Vlinderommetje´ en een bezoek aan de vlindertuin als leidraad ontmoeten we een natuur die je rondom het mooie dorp Zuidwolde niet zou verwachten.  Het mag dan niet zo goed gaan met onze vlinders, vooral de boerenlandvlinders hebben het heel zwaar,  in de presentatie spat de schoonheid van de vlinderwereld van het scherm. Van de algemene dagpauwoog tot de zeldzame sleedoornpage,  ze komen allemaal langs.  De  vlindertuin is ook voor veel andere insecten aangelegd. Zweefvliegen bijvoorbeeld zoals de indrukwekkende stadsreus.Of bijen, die je helpt door het bouwen van een insectenhotel.  De uitgebloeide planten blijven in de winter staan. In het vroege voorjaar wordt de tuin weer klaargemaakt voor het nieuwe seizoen.  Vrijwilligers doen het werk.  Langs de route van het Vlinderommetje is altijd wat te ontdekken. In het voorjaar bloeien er vier soorten orchideeën, veel soorten inheemse struiken staan in bloei. Als in de nazomer de hazelaar vol hangt met hazelnoten is het Joop die in een hazelnoot een gat ontdekt en aan de hand van prachtige beelden laat zien. De  dader ?  De hazelnootboorder.  Al in het voorjaar heeft deze kever toegeslagen door in het vruchtbeginsel van de vrouwelijke bloem een eitje te leggen.  Erg mooi is de serie die Joop op zijn verjaardag maakt van een oranjetipje die uit de pop kruipt.

Takkenhoogte 

Joop vertelt kort over het ontstaan van de nieuwe natuur van Takkenhoogte,  in beheer bij het Drents Landschap. Eerst boerenland met aardappels, mais en gras, nu al zo´n twintig jaar natuur op hele schone grond. De flora die zich hier ontwikkeld heeft is heel bijzonder. ´ Er komen planten voor waar je op Takkenhoogte over struikelt, zo veel

grote wolfsklauw/ foto Joop Verburg

staan er, terwijl ze in Nederland zeldzaam zijn.´  De grote wolfsklauw , blauw glidkruid, blaasjeskruid, grote wederik,  vier soorten orchideeën, Takkenhoogte is/wordt een paradijs voor plantenliefhebbers. Er staan honderden soorten paddenstoelen. De vondst van het gesteelde veenknoopje haalde de media. Voor vogelaars valt er ook genoeg te genieten.  In de winter kun je de klapekster tegen komen,  vondsten van opgeprikte prooien duiden op zijn aanwezigheid.  Ook  zijn neef, de grauwe klauwier voelt zich thuis in het terrein, al is dit een zomergast.  Joop vertelt over vreemde vondsten van vleermuizen , vastzittend aan het prikkeldraad. Soms al dood, maar niet altijd.  Al gauw ontdekt men de oorzaak. De grauwe klauwier prikt libellen op aan het draad en vleermuizen proberen ze ´s nachts te vangen.  Klauwieren profiteren o.a. van de aanwezigheid  van Schotse Hooglanders.  In en onder de vlaaien zitten veel kevers. En dat de bloeiende zonnedauw tussen precies tussen 12.00 en 13.00 u zijn witte bloemen opent, wie weet dat ? Joop dus.  Aan het eind van de lezing is het stil in de zaal.  Allemaal zijn we onder de indruk van de kleine macrowereld waar we vaak veel te snel aan voorbij gaan. Vanaf nu kijken we niet alleen om ons heen, maar ook vaker naar de grond.  Bedankt Joop, voor de mooie leerzame avond !