Fotoclub De Reestkiekers geniet van De Wieden

Fotoclub “de Reestkiekers” is zaterdagmorgen 1 juni 2019 op pad geweest. Dit keer moesten de fotografen vroeg op. Ze zijn bij Sint Jansklooster aan het varen geweest. Ze zaten al om 7 uur in de boot. Mooie stille boot met gids van natuurmonumenten. De tocht ging 2 uur door de wieden en over de Beulakerwijde. Het was een zeer mooi begin van de dag, zon, wind

Verdronken dorp. Foto Jan Tempelman

stil, ook nog geen enkele andere bezoekers op het water. Iedereen had wat te fotograferen. Water, vogels, bloemen en riet. Er werd onder ander de zwarte stern gefotografeerd. Hier op de wieden zijn ze te vinden De vogel heeft een voorkeur voor moerasachtige gebieden met ondiep water. Oorspronkelijk deden ze dat op drijvende waterplanten zoals krabbenscheer. Toen deze plant steeds zeldzamer werd, liep de populatie zwarte sterns ook sterk terug. Natuurmonumenten probeert deze bijzondere soort te behouden door het uitleggen van alternatieve broedplekken in

Tjasker. Foto Jan Tempelman

De Wieden. Een groep vrijwilligers maken broedvlotjes, leggen ze uit in het water en monitoren de broedende zwarte sterns. Zo worden er elk jaar bijna 200 broedparen van de zwarte stern geholpen! Waar wij met zijn allen weer van kunnen genieten. Deze morgen mochten wij ook aantal op de gevoelige plaat vastleggen. Iedereen heeft genoten van deze morgen.  Het is voor herhaling vatbaar.

Bericht van Jose Batterink

Zwarte stern. Foto Jose Batterink

Weerribben/Wieden prachtige natuur. Foto en titelfoto Jose Batterink