Een prachtige avond over de liefde voor natuurfotografie

Met iets meer dan veertig bezoekers is de ontmoetingsruimte  in het Vechtdal College Dedemsvaart goed gevuld.  Op het grote scherm draait als voorprogramma van deze bijzondere avond (woensdag 13 november) een presentatie van foto´s gemaakt door leden van onze fotoclub De Reestkiekers.  Het hoofdprogramma bestaat uit vier onderdelen. Drie diapresentaties en een klankbeeld. Vier natuurfotografen uit onze regio vinden het leuk om hun mooiste foto´s met anderen te delen. Dat kan natuurlijk via de sociale media, maar het is veel boeiender om dat in een zaal met echte lijfelijk aanwezige mensen te doen.  Interactie met anderen is veel warmer dan een ´leuk´ reactie op Facebook.  Spontaan reageren op sociale media is sowieso erg makkelijk. Vanuit je luie stoel laat je je betrokkenheid en interesse zien.  Zo bereikten we via onze Facebookpagina meer dan 1800 mensen, werd de aankondiging 6 keer gedeeld, vonden 25 mensen het leuk of geweldig.  Het persbericht op de website van Hardenberg.nu werd ook veel gelezen.  Dan mag je misschien toch heel voorzichtig rekenen op een behoorlijke opkomst.  De thuisblijvers hebben wel veel gemist, want Jan Tempelman, Ralph Hamberg, Harrie Siegers en Sigrid Westerbaan maken er samen een hele mooie avond van.  Vier korte presentaties van grote kwaliteit door enthousiaste fotografen die vertellen over hun passie, de technieken die ze hanteren, de verhalen achter de foto´s, de liefde voor de natuur en nog veel meer.  Het is de hele avond genieten.

Hieronder vertellen Jan, Ralpf, Harrie en Sigrid over hun passie.

 

Jan Tempelman: ” Nu ik niet meer werk heb ik veel tijd om er op uit te gaan.  Een ontmoeting met een buizerd op het Junner Koeland heeft iets in mij wakker gemaakt.  Ik ontdekte het plezier in het fotograferen van natuur en landschap. Ik ben lid geworden van fotoclub De Reestkiekers en daar heb ik erg veel geleerd. Geen plaatjes meer maken op de automaat, nee ik ontdekte het nut van al die functies op mijn camera en een wereld ging voor me open!  Veel oefenen en veel informatie lezen over fotografie en vooral kijken naar wat andere fotografen doen en de tips die ze geven, ik werd er alleen maar beter van.  Door het fotograferen van natuur en landschap leer je veel over de flora en fauna die je tegen komt. Vanavond heb ik in mijn presentatie van alles wat: landschap, vlinders, vogels, libellen en nog wel wat meer. “

 

 

Ralph Hamberg: “Op weg naar mijn werk in Ruinerwold passeer ik het Reestdal en dat geeft me ’s morgens vroeg nog wel eens de kans om een sfeervolle foto te schieten. Mijn favoriete struingebieden zijn het Varssenerveld ( Ik woon in Ommen), het Junner Koeland en het Reestdal.  Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Dat is echt genieten! Ik ben ongeveer 10 jaar geleden met fotograferen begonnen. Je merkt, dat je steeds kritischer en dus beter wordt.  In mijn presentatie wil ik graag vertellen over macrofotografie, dat is een tak van sport waar ik erg veel plezier aan beleef. En ik laat een aantal landschapsfoto’s zien, vooral van plekken die de mensen misschien wel zullen herkennen.”

 

 

 

Harry SiegersVroeger ben ik persfotograaf geweest. De camera is mij dus niet vreemd. Daarna heb ik lang bij de politie gewerkt.  Nu ik met pensioen ben ga ik er zo’n twee/drie keer in de week op uit. Zo’n dag benut ik ten volle. Voor het maken van een goede foto moet je niet alleen geduld hebben, je moet ook op zoek naar locaties waar wat te fotograferen valt. Ik zit graag in schuilhutten. Van uit een hut maak je de mooiste opnames. Inmiddels ben ik er wel achter dat mijn voorkeur vooral ligt in de vogelfotografie.  Daar heb ik mijn apparatuur op afgestemd. Gebieden die volgerijk zijn er waar ik dus regelamtig kom zijn De Onlanden bij Groningen, Takkenhoogte, Zuidlaardermeer en het Lauwersmeergebied. In mijn presentatie laat ik zien, dat we in ons land een geweldige mooie vogelwereld hebben.”

 

 

 

Sigrid Westerbaan:  “Ik fotografeer met gevoel en intuïtie. Buiten kan ik genieten van al het moois wat er te zien en te ervaren is.  Van kleine macro’s tot grote landschappen , maar ook vogels en vlinders.  Ik laat deze avond een klankbeeld zien, waarin sfeer een belangrijke rol speelt.  Veel foto’s van het mooie Reestdal, waar ik zelf woon.  Naast mijn werk bij de gemeente Zwolle maak ik graag bruidsreportages. Maar zodra ik de kans krijg en tijd heb pak ik mijn camera en ga de natuur in.  Mijn voorkeur gaat uit naar landschapsfotografie, of het nu stranden zijn of steden, maakt niet uit. Overal is sfeer en kun je proberen om dat gevoel in die foto te stoppen. ”