Knotklus is bijna klaar

Als je na twee zaterdagmorgens werken dertig geknotte wilgen telt mag je niet klagen.  Ging het op de tweede zaterdag van januari nogal moeizaam (dikke ,zware wilgentenen) ,  op zaterdagmorgen 08 februari liep de happening (want dat is het) op rolletjes.  Prima gereedschap weer van Landschap Overijssel, gecombineerd met een duidelijke taakverdeling zorgde voor een succesvolle en gezellige knotpartij.  Veertien vrijwilligers doken met ladder. zaag en takkenschaar het natte Reestdal in. Locatie :  De Mulderij bij Dedemsvaart in de bovenloop van de Reest. Landschap Overijssel bezit en beheert hier hooiland in combinatie met kleine bosjes en houtsingels. Langs een sloot, die op de Reest afwatert staan bijna veertig knotwilgen. Ze worden om de drie jaar door onze werkgroep landschapsbeheer geknot.

Wilgentenen worden op rillen gelegd

Veel belangstelling voor wilgentenen

De takken ( we spreken van wilgentenen) mogen niet onder de bomen blijven liggen.  Later worden ze opgehaald en versnipperd.  We gooien de takken over de sloot en aan de andere kant worden ze op nette rillen gelegd. Het zou zonde zijn om al dat wilgenhout in de versnipperaar te gooien.  Je kunt zoveel met die tenen doen: stekken,  een wilgendome maken, speelmateriaal voor kinderen ontwerpen,  een schutting of afrastering bouwen , bonenstokken voor in de groentetuin, noem maar op.  Sinds vorige winter zoeken we dan ook  via website en sociale media liefhebbers voor wilgentenen.  En met succes ! Stichting de Tuinen van Mien Ruys , ooievaarsstation De Lokkerij, Stichting Midwinterhoornblazers Hardenberg, De Kleine Tuinman Dedemsvaart voor de aanleg van een droomspeelontdektuin en een aantal particulieren konden we blij maken met dit prachtige natuurlijke materiaal.