Project landbouwgewassen, akkerranden en natuurakkers 2019-2020 deel 2

 

Het leek er even op, dat de droogte ons project de das om zou doen, maar voorlopig hebben we weer hoop en zijn erg benieuwd naar de ontwikkelingen op de verschillende locaties.  Hier volgt een overzicht:

 

Slofhak

Natuurakkker bij Molen De Star in Balkbrug 

Op 1 mei ingezaaid met eenjarige akkerbloemmengsel in combinatie met boekweit, zomergerst, zomertarwe, haver en spelt.  Het zaaigoed heeft hier behoorlijk last gehad van de droogte. Juist in de periode dat ontkieming plaats vindt is water essentieel.  In een klein deel van de akker bloeien klaprozen en korenbloemen,  maar over de hele akker kunnen we nog niet tevreden zijn.  Duizendblad is goed vertegenwoordigd,  net als slofhak.  Hopelijk hebben de buien van de afgelopen dagen de vegetatie goed gedaan en wordt deze es een plaatje.

In de akkerrand op Oud-Avereest staan veel teunisbloemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akkerrand langs fietspad Oud-Avereest

Vorig jaar ingezaaid en toen verdroogd.  Nu mag de akkerrand zich voor het tweede jaar ontwikkelen. Opvallend is het grote aantal pollen van de teunisbloem. Als die allemaal gaan bloeien wordt dat een prachtig gezicht. De es er achter ligt braak. We hebben er een infopaneeltje over braakligging neergezet.

Ruige akkerrand op Den Westerhuis n het tweede jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruige Akkerrand Den Westerhuis tussen begraafplaats Oud-Avereest en Den Westerhuis 

Deze strook grenst aan een lager gelegen grasland en heeft een mooie esrand. Vorig jaar stond hier spelt, maar daar was weinig van opgekomen. De strook groeide toen al vol met allerlei kruiden en dit jaar doen we er helemaal niets aan en laten we het allemaal wat verruigen.  Het is nog vroeg in de zomer, maar je kunt nu al zien, dat het een prachtige akkerrand wordt.  Opvallend zijn nu de bloeiende klaprozen en de kamille.  Maar er groeit ook streepzaad, oooievaarsbek, slofhak en nog veel meer.  Gaat veel insecten trekken.  En in de maanden na de zomer vinden veel vogels er voedsel.

Straks staat de akkerrand in bloei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloemrijke akkerrand  langs wandelroute Den Westerhuis-Wildenberg

Deze drie meter brede rand ligt wat in de schaduw van een rij eikenbomen en is wat minder kwetsbaar voor de  alles drogende zon en oostenwind in droge periodes. Ingezaaid met akkerbloemen, boekweit en een mix van zomergranen.  De meldes, want die doen het ook goed,  laten we gewoon staan. De bloeiperiode moet nog beginnen, maar achter de rand is nu een hele mooie overgangsstrook van korenbloemen , met daarachter de es met winterrogge.  We hebben hier een infopaneeltje over bloemrijk akkerrandbeheer neergezet.  Zo nu en dan een flinke bui en het wordt hier genieten van alles wat bloeit en rondfladdert.

Akkerrand bij boerderij ’t Ende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akker bij boerderij ’t Ende 

Voor velen onbekend terrein, maar dit mooie stukje Reestdal moet je toch eens bezoeken. Langs de Stapelerweg, tussen de Bloemberg en De Stapel vind je de oprit naar de monumentale boerderij ’t Ende. Kleine parkeerplaats aanwezig. Het Drents Landschap heeft hier een mooie gemarkeerde wandelroute uitgezet.  Langs de oprit ligt een akker die we ingezaaid hebben met akkerkruiden, twee stroken boekweit en een middenstuk met zomergerst. Nadeeltje : er staat veel bladrammenas op de akker, hopelijk gaat dat dit niet te veel domineren.  De akker is nu al erg mooi. De bijenvereniging uit De Wijk heeft aan de noordkant van de es een bijenstal en zal blij als alles straks in bloei staat.