Project landbouwgewassen, akkerranden en natuurakkers 2019-2020 deel 3

We zijn halverwege juli 2020. Wat een groeizame zomer ! Vergeleken met de droge en dorre zomermaanden van 2018 en 2019 is de zomer van dit jaar een verademing ! Voor ons project is dit natuurlijk ideaal.  Alle locaties doen het goed. Hier volgt een kort overzicht.

Natuurakker bij molen De Star

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurakkker bij Molen De Star in Balkbrug 

Op 1 mei ingezaaid met eenjarige akkerbloemmengsel in combinatie met boekweit, zomergerst, zomertarwe, haver en spelt. Na een matige start heeft de regen van de afgelopen tijd de akker goed gedaan. Wat op dit moment bloeit: korenbloem, gele ganzenbloem, tandzaad, duizendblad, bolderik, kamille, jacobskruiskruid .  Het grootste deel van de boekweitplantjes moet nog gaan bloeien. In combinatie met de molen De Star is dit een prachtige plek.

Teunisbloem in de akkerrand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akkerrand langs fietspad Oud-Avereest

Vorig jaar ingezaaid en toen verdroogd.  Nu mag de akkerrand zich voor het tweede jaar ontwikkelen.  Het is nu bijna allemaal teunisbloem wat de klok slaat. Een prachtig gezicht. In de akkerrand ook slangenkruid en grijskruid.

Duizenddblad en teunisbloem in de akkerrand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruige Akkerrand Den Westerhuis tussen begraafplaats Oud-Avereest en Den Westerhuis 

Deze strook grenst aan een lager gelegen grasland en heeft een mooie esrand. Vorig jaar stond hier spelt, maar daar was weinig van opgekomen. De strook groeide toen al vol met allerlei kruiden en dit jaar doen we er helemaal niets aan en laten we het allemaal wat verruigen. Het leuke van deze rand is, dat ie van kleur verandert. Klaprozen bijvoorbeeld zijn niet dominant meer.  Nu zijn het de kleuren wit ( duizendblad) en geel ( middelste teunisbloem) die de dienst uit maken.  Wat straks gaat bloeien is Canadese fijnstraal.  Verder vind je er schapenzuring, vergeetmeniet, klein streepzaad, slofhak, en nog veel meer.

De akkerrand staat in volle bloei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloemrijke akkerrand  langs wandelroute Den Westerhuis-Wildenberg

Deze drie meter brede rand ligt wat in de schaduw van een rij eikenbomen en is wat minder kwetsbaar voor de alles drogende zon en oostenwind in droge periodes. Gelukkig hebben we daar  tot nu toe weinig last van.  De rand is ingezaaid met akkerbloemen, boekweit en een mix van zomergranen.  Wat we nu zien is dat akkerkruiden erg veel zon nodig hebben. Het begin en het eind van de rand krijgt namelijk  de hele dag zon, het middengedeelte staat in de schaduw van de rij eiken en moet het met  minder licht doen. En dat is duidelijk te zien.  De kleurenpracht van de akkerflora zie je vooral in de delen waard e zon goed bij kan. Hier is de kleurrijke rand een lust voor het oog, met de massale bloei van gele ganzenbloem,korenbloem, duizendblad, boekweit, kamille en op een aantal plekken de mooie bolderik.  Erg mooi. Allerlei insecten vliegen af en aan. Wat opvalt is dat de gele ganzenbloem veel wordt bezocht door bijen en zweefvliegen.