Doe mee met Waarneming.nl

Wandel of fiets je graag in de omgeving van Dedemsvaart en Balkbrug en vind je het leuk om de dingen die je onderweg tegenkomt vast te leggen ? Dan is dit misschien iets voor je. Je kunt op de website Waarneming.nl een account aanmaken en je waarnemingen melden. Het leuke is, dat je met heel andere ogen om je heen gaat kijken. Je natuurbeleving wordt veel bewuster en je natuurkennis neemt toe. Moet je een geoefend vogelaar of plantenkenner zijn ? Of veel van insecten weten ? Nee, hoor, je kunt zelfs op een nulpunt beginnen en eerst hele algemene soorten vastleggen: pinksterbloem, koolmees, zwarte kraai, koolwitje, haas enz. Na een poosje ga je merken dat het steeds makkelijker gaat en neemt je nieuwsgierigheid naar nieuwe soorten alleen maar toe. Er zijn erg veel leuke apps die je bij het op naam brengen helpen ! Waarom zou je het niet gewoon eens proberen ?

 

Boompieper
Meeuwenveen foto Henri Timmer

Hoe werkt het? 

-Ga naar Waarneming.nl

-Maak een account aan

-Klik op de Hoofdpagina ( homepage) op oude site

-Klik op geografie

-Klik op lijst van gebieden

-Typ Balkbrug of Dedemsvaart in

-Je ziet nu een lijst van gebieden waar je je waarnemingen kwijt kunt. Een foto toevoegen kan ook.

De website vermeldt : Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Observation International. Vrijwilligers verrichten wereldwijd een massa aan natuurwaarnemingen. Wanneer deze informatie verzameld en gedeeld kan worden, vormen deze data een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.

De website heeft onze regio in overzichtelijke waarnemingsgebieden ingedeeld.

Voor Balkbrug zijn dat er 21: 

1.Reestdal – Overijsselse kant.  13. Stapsteen.

2.Balkbrug.                                 14. Westerhuizingerveld.

Rupsen dagpauwoog De Haar. foto Mieke Bisseling

3.De Haar.                                   15. Hoofdweg.                           

4.De Kolonie.                              16. Keppelweg.

5.Den Oosterhuis.                       17. Veldhuisweg.

6.De Maat.                                   18. Haardennen.

7.Katingerveld.                            19. Oud-Avereest.

8.Kievitshaar.                               20. Luttenoever.

9.Landgoed Kategerbos.            21. Vierde Blok

10.Sponturfwijk.

11.Weemerveld 

 

 

Zwart knoopkruid Noordstegeren foto: Jan Dijkema

Voor Dedemsvaart zijn dat : 

1.Dedemsvaart

2.Colenbrandersbos

3. De Mulderij

4.De Veenderij

5.Midden Blok

6.Noord Stegeren

7.Otterswijk

8.Sluis Zes en omgeving

9. Vierde Blok

 

Door je waarnemingen te melden op Waarnemning.nl bouw je je eigen archief op.  De site houdt precies bij hoeveel soorten je hebt aangemeld. Ben je nogal competitief ingesteld ? En natuurliefhebber ? Dan is dit zeker iets voor jou !