Rosse woelmuis en vleermuis

levende val

Nu het kouder wordt zoeken muizen vaak een warme plek in huizen. Vleermuizen zoeken een vorstvrije overwinteringsplek. Veel mensen kennen het geluid wel: trippelende voetjes boven het plafond, er zit weer een muis. Sommige slepen zelfs eikels mee naar binnen, die hoor je dan telkens vallen als ze over een barrière gaan. Je kunt vallen zetten om ze te vangen. Het liefst een zogenaamde “levende val”, dan kun je ze weer vrij laten. Zet ze dan wel vergenoeg van je huis, anders zijn ze zo weer binnen. De rosse woelmuis gaat zo’n 50 m vanaf zijn hol. Gif strooien liever niet. Je weet nooit of een kat of ander roofdier de vergiftigde muis opeet.

vleermuis

We dachten alle gaten dichtgestopt te hebben met heel fijn gaas. Maar ze komen toch binnen. Meestal blijven ze in de dakoversteek. Daar hebben we de cameraval al een tijdje staan. Zo hebben we al heel wat rosse woelmuizen gefilmd. Waar ze binnen komen weten we nog steeds niet. Soms zijn we helaas te laat en is de muis al dood. Meer dan 12 uur is te lang voor zo’n klein beestje.

Leuke verrassing was de vleermuis die plotseling opdook. Op het filmpje is die haast niet te zien, maar wel herkenbaar. Hij hangt er nog steeds. In de zomer komen ze onder de dakpannen uit, dan zijn het er meer.