Start project landbouwgewassen 2021

Langs het graspad tussen de begraafplaats van Oud-Avereest en Den Westerhuis zijn we woensdag 14 april 2021 gestart met het project “Oude landbouwgewassen in het Reestdal”.  Eigenlijk klopt deze opmerking niet, want in oktober 2020 zaaiden we al een wintergraan in. Hierover later meer.  Straks, in de zomermaanden, groeien en bloeien op deze mooie plek vijf verschillende graansoorten en boekweit in lange stroken naast elkaar:  emmertarwe, haver, zomergerst, zomertarwe, winterrogge en dus boekweit. Spelt ontbreekt dit jaar.  De esrand wordt ingezaaid met een mengsel van akkerkruiden.

emmertarwe is ingezaaid in oktober

Emmertarwe

In oktober werd emmertarwe ingezaaid. Dat is een wintergraan. Het is de eerste keer, dat we dit graan in ons project een plaats geven, dus we zijn benieuwd hoe het zich ontwikkelt. Het kan in gunstige omstandigheden erg hoog worden.  Op deze woensdag zaaiden we haver, zomergerst en zomertarwe in.  Met boekweit en de bloemrijke akkerrand wachten we  nog even tot begin mei.  Van boekweit weten we dat het slecht tegen nachtvorst kan.  We hebben de halve es in beheer. De andere helft en ook de es aan de andere kant van het graspad is door Landschap Overijssel ingezaaid met winterrogge. Dat gebeurde in oktober 2020.

Samen met Landschap Overijssel

Dit project bestaat al sinds 2010. We doen dit samen met Landschap Overijssel. Het Landschap stelt de akker beschikbaar, bestelt de granen en bewerkt de grond.  Wij als natuurwerkgroep maken het beheersplan, zaaien de stroken in en plaatsen infopaneeltjes bij de gewassen. Verder kunnen belangstellenden de ontwikkelingen van de granen en akkerkruiden volgen op deze website en op onze Facebook-pagina.

De drie zomergranen worden ingezaaid

Waarom doen we dit? 

We vinden het belangrijk om info over (oude) gewassen. te geven. Bezoekers zien de functie van de essen in het Reestdal en komen in contact met de oorsprong van het voedsel. Bovendien bieden de uitgebloeide gewassen in het najaar en de winter dekking en voedsel aan de fauna (vogels en zoogdieren) in het gebied. De laatste tijd is er veel aandacht voor de achteruitgang van de biodiversiteit in ons land. Met dit project willen we de flora en fauna in de akkers en randen meer kansen geven.  We zien ook dat er in de graanstroken ontzettend veel gefotografeerd wordt.  Graan, in combinatie met korenbloemen, kamille en klaprozen is natuurlijk ook een feest voor een fotograaf! Mooi dat er zo veel mensen van genieten!