De eerste jonge das

hier hing toch een camera?

Na weken lang 4 verschillende burchten te hebben bezocht, zien we eindelijk de eerste jonge das. Helaas hebben we 2 verkeersslachtoffers moeten betreuren, maar dat is niet anders. De ene was een vrouwtje, maar het is niet bekend of die jongen had. Bij die burcht zie je nu 1 das rondlopen. Bij de meeste burchten zie je er 2.

De camera’s ruiken of horen ze. Als die aan het filmen is hoor je best veel geruis. Ze zijn dan heel nieuwsgierig en begrijpen er duidelijk niet veel van. Sommige schrikken zelfs. We hangen de camera nu hoger en dat gaat beter. Hopelijk zien we de komende tijd meer jongen verschijnen.

De dassen worden ook steeds actiever. Bij 1 burcht was al bekend dat er 3 zitten, die kwamen na elkaar de burcht uit. Deze week liet het eerste jong zich zien. En nu lieten 4 volwassen dassen zich zien. Druk aan het poetsen. Ze verzorgen ook elkaar. Ruzie maken doen ze ook. Het nest kan altijd nieuw materiaal gebruiken, dus er wordt ook weer druk met nestmateriaal gesleept.

Jagen kan de das ook: hier gaat hij af op een muis, of die hem heeft…

 

 

 

Filmpje van de jonge das en zijn moeder

Filmpje van 4 dassen

Filmpje jagende das

dit is mijn plek!