Een bankje voor Het Drentse Landschap

Vrijdagmorgen 26 november 2021.  Het is 10.00 u en waterkoud op het Rabbingerveld. Het novemberzonnetje maakt dat weer  goed.  Best wel geschikte omstandigheden om een klein feestje te vieren.  Centraal in de happening van vanmorgen is het bankje, dat we een aantal weken geleden langs het graspad hebben geplaatst.  Vandaag gaan we dit prachtige exemplaar aanbieden aan Het Drentse Landschap, de beheerder van het Rabbingerveld.

Drie goede redenen

We zijn met z’n vijven en als Harald de Graaf, rayonbeheerder bij Het Drentse Landschap is gearriveerd kan het officiële gedeelte beginnen.  Voorzitter Jan Dijkema vertelt hoe dit “project” tot stand is gekomen:  “We hebben door het oprichten van de werkgroep Rabbingerveld (2019)  steeds nauwere contacten met Het Drentse Landschap gekregen.  Naast het werken in het landschap voor Landschap Overijssel aan onze kant van de Reest, hebben we onze activiteiten nu ook uitgebreid naar Drenthe.  Dat bevalt erg goed. In februari kregen we van het Prins Bernhard Fonds Overijssel een extra gift van maar liefst 2500 euro. Daar wilden we een deel van besteden aan het maatschappelijk belang. Verder kwamen we erachter dat bankjes in dit mooie deel van het Reestdal dun waren gezaaid. Drie goede redenen dus om op deze plek een mooi bankje te plaatsen. ”  

Keuzes maken

De bank is gemaakt door Wilco Batterink. Wilco haalde zijn inspiratie uit een wandeling die hij maakte bij Aalden. Daar werd een paar jaar geleden de 15 km lange wandelroute De Rode Draad geopend. Langs de route staan bankjes, ontworpen door beeldend kunstenares Joke Holwerda. Het is een vier persoonsbankje.  Jan Dijkema: “Ik noem het een  “dilemmabankje”.  Als je hier wilt gaan zitten moet je een keuze maken. En die kan best lastig zijn. Kijk je naar het westen, dan heb je een prachtig uitzicht over de heide van het Rabbingerveld.  Je kunt ook gaan zitten met de blik naar het oosten gericht. Dan zie je ’s winters een kletsnatte laagte, die er in de zomermaanden weer heel anders bij ligt.  Ook natuurbeheerders staan voor dilemma’s. Natuurbeheer is vaak keuzes maken. ”  Rayonbeheerder Harald de Graaf is erg blij met de samenwerking tussen de natuurwerkgroep de Reest en Het Drentse Landschap. De komst van het bankje was op de burelen van het DL nog wel een dingetje. Harald :  “Wat banken betreft kiezen we als organisatie voor uniformiteit.  De bankjes die we plaatsen of krijgen aangeboden worden allemaal door hetzelfde bedrijf gemaakt en hebben ook allemaal hetzelfde model.  Dit bankje is bijzonder en past erg goed op dit landschap.  Het is een unieke bank op een unieke plek. Daarom hebben we besloten om hier mee akkoord te gaan. ”   

Tekstplaatje 

Dan volgt de officiële overdracht. Harald krijgt van Wilco een schroevendraaier en vier schroeven en bevestigt het plaatje op de bank.  “Deze bank is  Het Drentse Landschap aangeboden door de Werkgroep Landschapbeheer van de Natuurwerkgroep de Reest” staat erop.  We zijn best een beetje trots. Het is onze vierde bank die we in het Reestdal neerzetten. We sluiten met z’n zessen het feestje af met warme chocolademelk en wat lekkers……………….