In Holten zit een steenuil uit Balkbrug

Henri Timmer, coördinator van onze werkgroep steenuilen, kreeg afgelopen week een bijzonder mailtje. Het bericht kwam uit Holten. In de mail vertelt Peter Jongejan, eigenaar van een steenuilenkast aldaar: “Waarschijnlijk is het al op de een of andere manier bij jullie binnengekomen, maar voor de zekerheid wil ik ook rechtstreeks nog even meedelen dat een door jou geringde steenuil bij ons in de nestkast zit. Die nestkast is voorzien van een zeer hoogwaardige camera die zulke scherpe beelden geeft dat ik de ring kon aflezen (3815794) zonder de kast te hoeven openen en de uil in de stress te jagen.”

Het blijkt om een steenuil te gaan, die door Henri in Balkbrug is geringd op 26 juni 2019 ( ringnummer 3815794). De afstand tussen Holten en Balkbrug is 32 kilometer. Dat is wel bijzonder als je weet, dat jonge steenuilen niet voor het grote avontuur gaan als ze zijn uitgevlogen. De website www.steenuil.nl zegt hierover: “Analyse van alle Nederlandse terugmeldingen uit de periode 1911-2009 bracht aan het licht dat 15% van alle nestjongen zich vestigde binnen 1 km van de geboorteplek, 95% binnen 10 km en slechts 1% verder dan 25 km.

Op YouTube staan filmpjes  die Peter in de kast heeft gemaakt. Hij verwacht dat het Balkbrugse steenuiltje binnenkort in Holten gaat broeden.