Zwerftocht over de Lemelerberg

Op zondagmorgen 27 februari 2022 is het perfect wandelweer. Kraakheldere lucht, nauwelijks wind en een graad of zes. Mooier kan eigenlijk niet. Om 08.45 u. is de parkeerplaats van camping De Lemeler Esch nog leeg. Dat zal in de loop van de dag absoluut veranderen, want veel wandelaars gebruiken deze locatie als startpunt voor een wandeling. Wij (we zijn met z’n elven) deze dag dus ook.

De route is ruim 14 kilometer lang en erg afwisselend. Eerst richting het zuiden, een stukje over de vlakke es van Lemele en daarna naar het meest zuidelijke deel van de Lemelerberg. Misschien is deze zuidflank wel het mooiste deel van het natuurreservaat. Prachtige jeneverbesstruwelen, oude knoestige vliegdennen, heide en stuifzand, een diep dal en natuurlijk mooie vergezichten. De provincie Overijssel ligt hier aan je voeten. Zo nu en dan moet je de hoogte in. Ook al is de Lemelerberg hier nog geen 50 meter hoog, je kuitspieren mogen aan de bak. Halverwege de tocht  koffie met heerlijke appeltaart op het terras van het o zo bekende restaurant. Het is rond elf uur en het terras zit al bijna vol. Het is eind februari en we zitten gewoon buiten in het zonnetje !  Leuk zo’n zachte winter,maar  was het niet normaler geweest als we deze wandeling in een bevroren en wit landschap hadden gelopen?

Na de koffie en het passeren van de wakende leeuw van Park 1813  ( met de vlag van Oekraïne ) dalen we weer af. Door beukenlanen en bossen gaan we noordwaarts en komen in open terrein. Hier is goed te zien hoe (door boskap) het landschap is veranderd. De heide op de Archemerberg moet zich op veel plekken nog ontwikkelen, maar dat het hier erg mooi wordt is wel duidelijk. Straks hoor je niemand meer over het weghalen van al die hectares bos. Na een paar pittige klimmetjes staan we op het uitkijkpunt van de Archemerberg. Het is helder weer, dus het uitzicht is, naar Nederlandse begrippen, geweldig. Na anderhalve kilometer afdalen zijn we terug op de Lemeler Esch. Genoten hebben we !