Heideschonen in De Haardennen

Zaterdagmorgen 14 oktober 2023

Of het nu door het mooie weer komt of gewoon door het enthousiasme van de werkgroep leden ( of allebei), de opkomst op deze werkmorgen is geweldig. Vijftien vrijwilligers hebben er zin in. Chris vertelt dat we in De Haardennen de heideveldjes van opslag ( vooral den en berk) gaan bevrijden. Na de koffie dus met z’n allen op weg naar de werkplek. In de Haardennen ligt een aantal heideterreintjes, de een wat groter dan de ander. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze gaan verdwijnen zonder

We laten een deel van de vuilbomen staan.

beheer. Zaailingen vanuit de bosranden nemen de vlakte over als je niet ingrijpt. Dus gaat de groep gewapend met spade, takkenschaar en zaag aan het werk. Wat kun je met een grote groep in korte tijd  veel doen!  Aan het eind van de morgen is een langgerekt heideveld in het zuidelijk deel van het bos weer vrij van opslag. Niet alles halen we weg. Hier en daar laten we wat staan, een groepje vuilboompjes bijvoorbeeld, omdat ze altijd erg veel insecten trekken. Heidebeheer lijkt erg veel op grootschalig tuinieren. Het is een cultuurlandschap dat alleen met ingrijpen van de mens blijft bestaan. ( schapen en plaggen bijvoorbeeld) Dat is niet erg, we doen het graag en houden daarmee de karakteristieke flora en fauna van de heide in stand.