Tweede match: genieten van jong leven in de nestkast

Op dinsdagavond 24 mei 2012 werd de tweede match van de Beursvloer Hardenberg gerealiseerd. Een match is een afspraak met wederzijds voordeel tussen twee organisaties. Op deze mooie zomeravond ging een klein gezelschap cliënten  en begeleiding van de Stichting Maatjeswerk mee op nestkastcontrole in een mooi deel van De Haardennen. Stichting Maatjeswerk is onderdeel van het RIBW IJssel-Vecht. In de nestkasten was veel te zien en de deelnemers van deze excursie genoten er zichtbaar van. Opvallend was het grote verschil in ontwikkeling van de jonge mezen. In de ene kast stonden ze “op springen”, in weer een andere kast waren de jonge vogels nog bijna kaal en hadden ze hun oogjes nog maar net open. Er waren al kasten leeg en bonte vliegenvangers zaten nog te broeden. Elke kast had zo zijn eigen verhaal!  Het klepje van een nestkast open doen en kijken wat er in zit geeft altijd een zekere spanning. En zo’n kleine kwetsbaar vogeltje op je hand is een bijzonder ervaring. Na de nestkastronde werd een kijkje genomen in de Veentjes, een prachtig gebiedje met oude veenputten. Het is erg mooi om te zien hoeveel verwondering en respect jong leven in een nestkast bij mensen oproept. Een goede reden om een excursie als deze volgend jaar te herhalen. In het najaar organiseert de natuurwerkgroep voor het RIBW een foto-cursus. Als tegenprestatie gaat het RIBW voor ons drukwerk verzorgen (bijvoorbeeld een folder).